Az NGO-k valódi arca

Szitokszóvá vált az NGO fogalma, akárcsak a „nemzet” vagy „nemzeti” kifejezés a baloldali és liberális közegben. Azért, hogy nevüket egyre inkább használják pejoratív értelemben, magának az NGO-nak egy kis közössége a felelős – hangzott el az M1 csatorna Világ című magazinjának műsorában, mely több adáson keresztül az NGO-szervezetek valódi működéséről ad információkat.

A nemzetközi jog szerint a fő előírás az, hogy ha valaki idegen kultúrából érkezik, akkor köteles a helyi viszonyokat, illetve az adott állam jogrendszerének szabályait magára is kötelezőként elfogadni. Ezt a jogalkotók mellett minden normális érzésű ember így gondolja – hangzott el a külföldi hírekkel foglalkozó műsorban. De akkor mibe rondítanak bele az NGO-k?

Olaszország példája

A migrációt támogató baloldali kormány idején ugyanakkor olyan, mintha ez nem is létezne Olaszországban. Míg az NGO-k szabadon szervezik a migránsutakat Olaszország partjaihoz, addig az olasz kormánytöbbség megszavazta Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását. A politikus mentelmi jogát már február 12-én megvonta a felsőház, ennek megerősítéséhez a szenátus mentelmi bizottsága kell, hogy döntést hozzon.

Az ügy tavaly nyáron indult „útjára”, amikor júliusban az olasz partiőrség Gregoretti nevű hajójának, fedélzetén 131 migránssal, öt napig nem adta meg a partaszállási engedélyét. Közben az ügyészség az Open Arms nevű hajó miatt is eljárást kezdeményezett a politikus ellen. A Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajója – fedélzetén 164 migránssal – szintén nem kapta meg a kikötési engedélyét tavaly augusztusban az olasz partokra, így tizenkilenc napot töltött a nyílt tengeren. Jelenleg ez utóbbi ügyben kell, hogy végső döntést hozzon a szenátus mentelmi bizottsága márciusban. Mentelmi jogának megvonása után Salvini bejelentette:

készen áll bíróság elé állni  az olaszországi határok védelméért.

Ugyanakkor a baloldal továbbra sem teszi fel a legfontosabb kérdéseket az NGO-kal kapcsolatban. Ahogy a műsorban Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője is hangsúlyozza:

„Még mindig nem kérdezik meg, hogy ki finanszírozza ezeket az NGO-kat, legális-e ezeknek a finanszírozása.

Azt a kérdést sem teszik fel, hogy ki bízta meg őket, milyen a kapcsolatuk az embercsempészekkel, és a legutolsó, hogy miért nem Észak-Afrikában, egyébként biztonságos tengeri kikötőket választanak arra, hogy kitegyék ezeket a migránsokat. Ez a legsúlyosabb nemzetközi jogsértés, amit elkövetnek”.

Mi a probléma az NGO-kal?

Az NGO rövidítés „nem kormányzati szervezetet” jelent. Tehát a szervezetek – elvben – kormányzatoktól függetlenül, valamilyen társadalmi szempontból hasznos cél érdekében működő civil közösségek. Eredeti funkciójukat tekintve olyan területeken tevékenykednének, ahol az adott kormányzat nehezebben vagy egyáltalán nem tud hatékonyan cselekedni, illetve segíteni.

Nem állnak és nem is állhatnak a törvényeken felül,

tevékenységük és finanszírozásuk pedig a törvények által szabályozottan működik. Elméletileg. De mit mutat a gyakorlat?!

Európában és más kontinenseken is más a tapasztalat. Ezért történhet meg az, hogy a bevándorlókat hajókkal átsegítő NGO-kat az Európai Unióban és a bevándorlás mellett voksot tevő balliberális körökben ünnepelik. Teszik ezt annak dacára, hogy azok tetteikkel nyíltan megsértik egy-egy ország vagy közösség érvényben lévő törvényeit és jogszabályait – jegyzik meg a műsorban.

Köztudomásban lévő cselekedeteik ellenére sem fenyegeti őket börtön vagy pénzbírság. Ám, ha egy kormány erre vetemedne – mint ahogy Salvini esetében is látszik –, azonnal lefasisztáznák, sőt, még a törvényeket megsértő NGO-k perelnék be őt. Ahogy zajlik is épp Olaszországban.

A Soros György köreihez tartozó NGO-k hatalmas anyagi forrásokkal és elképesztő politikai befolyásokkal rendelkeznek. Ezáltal képesek politikai tényezőkké válni és irányítani is a politikát. A velük való probléma is ebben keresendő, hiszen bár valódi céljaik igen világosak, mégis rendre tagadják azokat. Hiszen minden rendes demokráciába, legyen az liberális vagy illiberális, azok, akik politikai hatalmat és befolyást szeretnének maguknak, politikai pártokat hoznak létre. Majd nyíltan, eredeti terveiket nem elrejtve választásokon mérettetik meg magukat, és igyekeznek megszerezni a választók támogatását céljaik eléréséhez.

Az NGO-k azonban kivonva magukat a demokrácia alól, sok esetben a választók akarata ellenére, illetve azzal szemben is végrehajtják terveiket. Ehhez pedig hatékonyan használnak fel pénzt, befolyást vagy jogi kiskapukat. Ez pedig romba dönt mindent, amiről a demokrácia eszményképe szól.

Jelenleg talán Soros György rendelkezik a világ legbefolyásosabb NGO-hálózatával. A Soros-féle „nem kormányzati szervezetek” Magyarországon is igen aktívak, és egyértelmű, hogy politikai befolyásra igyekeznek szert tenni. Teszik ezt sokszor a társadalmi feszültségek szításával, a többség rovására.   

A teljes műsor az alábbi linken nézhető meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre