Növekedett a gyűlöletkeltéssel összefüggő panaszok száma tavaly Belgiumban

Az előző évhez képest tavaly mintegy 13 százalékkal többen tettek panaszt gyűlöletkeltéssel, rasszizmussal vagy más kirekesztő megnyilvánulással összefüggésben Belgiumban. A fizikai erőszak, a bántalmazás, illetve a zaklatások száma ugyanakkor csökkent – közölte a rasszizmus elleni belga mozgalom (Mrax) jelentésére hivatkozva a La Libre Belgique című belga napilap kedden.

A jelentés szerint a kirekesztő vagy gyűlöletkeltő megnyilvánulásokat bejelentők száma egy év alatt 318-ról 400-ra emelkedett.

Carlos Crespo, a Mrax elnöke elmondta, hogy

a bejelentések tanúsága szerint az országban a rasszizmus egyre szélesebb skálára terjed ki.

Tavaly legfőképpen, 22 százalékban az afrikai származásúak ellen irányuló rasszizmussal, valamint 21 százalékban az iszlám vallásúakkal szembeni, úgynevezett iszlamofóbiával kapcsolatos esteket rögzítettek, de nem ritkák a bevándorlók elleni vagy akár a francia anyanyelvűekkel szemben tett kirekesztő megnyilvánulások sem.

A tisztségviselő arról számolt be, hogy a különféle gyűlöletkeltő tartalmak megnövekedését legfőképpen a közösségi média felületein észlelték.

A rasszista beszéd azonban gyakoribbá vált a politikában, valamint a sajtóban is, ami a büntetlenség érzetét kelti a társadalomban.

Crespo kiemelte: a bejelentett esetek azt mutatják, hogy az ellenséges beszédmód aránya növekszik a fizikai erőszakkal szemben. A fizikai bántalmazásról tett bejelentések száma a 2018-ban regisztrált 50-hez képest 48-ra csökkent. Az erőszak alkalmazása pedig 32-ről 26-ra mérséklődött. A zaklatással összefüggő bejelentések száma 36-ről 27-re esett vissza. A diszkrimináció különböző formái pedig a bejelentett esetek között a tavalyelőtti 129 helyett 2019-ben 113 esetben jelentek meg.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre