Ká a köbön: Keresztény könnyűzenei konferencia

A Vasárnap.hu portált és a Vasárnap-lapcsaládot kiadó Kovács K. Zoltán Alapítvány Vasárnap Minikonferenciák sorozatának első alkalma a Párbeszéd Házában lesz 2020. február 26-án, délelőtt 10:00-tól. A „Pengető” konferencia központi témája a kortárs magyar keresztény könnyűzene lesz. A minikonferencia célja, hogy egy asztalhoz ültesse a témával foglalkozó szakembereket, újságírókat, közéleti személyiségeket, egyházi zenével foglalkozó zenészeket, akik a közös gondolkodás által vagy éppen a viták során előremutató konklúziót vonhassanak le, mely segítheti a keresztény könnyűzene világának megismerését és betájolását az egyházi zenei élet területén.

Ha a keresztény könnyűzenéről van szó, ma már mindenki tudja, miről beszélünk. Ám a műfaj hivatalos elfogadottsága még mindig nem egyértelmű idehaza. Egyházi felekezeteink különböző nagyságú résre nyitják meg a gyülekezetük kapuját a mai modern megszólalások előtt.

A történelmi egyházakban általában szívesen látott vendég a gitár. Vendég. Sokszor még csak ennyi. Hiába telt el már több mint ötven év a nagy veteránok első dalainak születése óta, mintha az álláspontok semmit sem mozdultak volna.

Jézus az én orvosom és békességem – Sillye Jenő a Vasárnapnak

A Katolikus Egyházon belül nem minden országba érkezett el a II. Vatikáni Zsinat friss szellője. Sőt, sok esetben a zsinat előtti idők restaurációs folyamatai észlelhetőek. Ezzel szemben a nemsokára megjelenő új zenei énekgyűjtemény már könnyűzenei darabokat is megmutat majd, de hogy milyen mértékben az jelenleg még nem ismert.

Csak az a zene ér valamit, amiért érdemes a csendet megtörni – Ifj. Sapszon Ferenc a szentségimádásról

A világban a hasonló folyamatok már előrébb járnak. Érzékelhetően kezd kialakulni egy új közös gondolkodás a könnyűzene és a klasszikus zenei műfajok között. A fiatalok szívéhez a könnyűzene útján még van esély közel vinni a muzsika szeretetét. Ezért olyan kezdeményezések tapasztalhatóak, amelyek során a hangszeres játék élményét igyekeznek átadni az új generációknak, és az elfogadott könnyűzene oktatása is nagyobb hangsúlyt kap.

Rétvári Bence: a legfényesebb zenei karrier is az első hanggal kezdődik

A keresztény könnyűzene elmúlt húsz évtizede során a hazai alkotóknak lehetőségük volt a határokon túlra is kitekinteni. Az Ez az a nap! rendezvényeknek köszönhetően külföldi előadók igényes muzsikája pezsdítette fel az addig maximumnak vélt hazai megszólalásokat.

Jézus zászlója alatt találkozunk – László Viktor a Vasárnapnak

A keresztény könnyűzenei szcéna kialakult és kiszélesedett. Újabb fiatal csapatok jelentek meg a saját zenei nyelvezetükkel. Néhány éve a legjobbakat már érdemesnek látszott szakmailag összegyűjteni és jó példaként kiemelni, hogy minden alkotónak pozitív lendületet adhasson. Ezt a feladatot tölti be a Szikra-díj, amelynek gálaestje a keresztény könnyűzene ünnepének tekinthető.

A Szikra-díj nem csupán egy elismerés és gála

A Vasárnap Minikonferenciák első alkalma olyan előadókat szólaltat meg, akik már eddig is, bizonyítottan sokat tettek le az asztalra annak érdekében, hogy az Isten dicséretére szánt zene magas kvalitású és lelkiségében elkötelezett lehessen.

A kormány egyértelműen állást foglalt a keresztény könnyűzene fejlesztésének és támogatásának ügye mellett. Az előadásokat megelőzően Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntője is ezt nyomatékosítja majd minden bizonnyal.

A jó keresztény könnyűzene hitvalló és megerősít – Soltész Miklós a Vasárnapnak

Az előadók sorában hallhatjuk majd Bajnai Zsoltot, a Hangfoglaló Programiroda vezetőjét. Őt követően Bolyki György zenész, producer, a Szikra-díj zsűrijének tagja osztja meg tapasztalatait a keresztény tehetségkutatásról és mentorálásról. Végül László Viktor, az Ez az a nap! keresztény könnyűzenei fesztiválok alapítója tekint vissza a mögöttünk álló húsz év szellemi, lelki kincseire.

A kerekasztal-beszélgetés témája szűkíti a kört, ezért a keresztény könnyűzene Katolikus Egyházon belüli elfogadottságának kérdését helyezi a fókuszba: vajon otthonra lelt ez a stílus az egyházban? A válaszadó beszélgetőtársak a saját területükön abszolút szaktekintélynek számítanak: Déri András, a Magyar Állami Operaház karmestere, Gável Gellért, Szendrey Karper László-díjas gitárművész, Horváth Gergely, a Klasszik Rádió műsorvezetője és a „Jézus és a rock and roll” című nagysikerű könyv szerzője, valamint Sztankó Attila egyházzenész pap, a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika plébánosa.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Jelentkezni az info@vasarnap.hu címen lehet február 25-én 12:00-ig. A program 10:00-kor kezdődik, és várhatóan 12:00-ig tart.

Iratkozzon fel hírlevelünkre