Bertolt Brecht száműzetésében írta legjelentősebb műveit

Bertolt Brecht életét folyamatos mozgásban töltötte, miközben műveiben állandóan bírálta az elnyomó társadalmat, és megteremtett egy egészen új drámaelméletet az epikus színházról. A huszadik század egyik legnagyobb drámaírójára születése napján emlékezünk.

Bertolt Brecht Augsburgban született 1898. február 10-én. Életét folyamatos mozgásban töltötte, miközben műveiben mindvégig bírálta az elnyomó társadalmat, és megteremtett egy egészen új drámaelméletet az epikus színházról.

Gazdag családba született, ahol taníttatására nagy gondot fordítottak. A Müncheni Egyetemre iratkozott be, ahol orvostudományt tanult, de sosem szerzett diplomát. Közbeszólt a katonaság és a művészetek iránt érzett szenvedélye: már az egyetemi évei alatt kabaréban szerepelt a saját dalaival. Nyughatatlan természete nehezen viselte az iskola korlátait. 1923-ban végleg feladta az egyetemi létet, és a Müncheni Kamaraszínházba szerződött dramaturgnak. Ebben a színházban mutatták be első darabját, a Donszó az éjszakában című művét.

Egy év után továbbállt, hogy a berlini Deutsches Theaterben dolgozzon a kor legnagyobb rendezői mellett. Az elsöprő sikert 1928-ban hozta meg számára a Koldusopera című zenés drámája, amely egy John Gay-dráma feldolgozása. A Vas István fordításában olvasható színdarab a mai napig hazánkban is népszerű.

Hitler hatalomra kerülésével el kellett hagynia hazáját, ahol állampolgárságától is megfosztották, betiltották a darabjait, könyveit pedig elégették. 1933-ban hagyta el a náci Németországot, és ebben az időben írta meg legjelentősebb drámáit, a Galilei életét és a német diktátort kifigurázó Állítsátok meg Arturo Uit-t. Járt Ausztriában, Svájcban, Dániában és Svédországban is.

Brecht a második világháború alatt írt az Exilliteraturnek, egy náciellenes mozgalomnak, amelyben írók fejezték ki ellenérzéseiket a fasizmus és a szocialista nacionalizmus ellen.

1941-ben, amikor Brecht az Egyesült Államokba utazott, hogy szerencsét próbáljon Hollywoodban – nem sok sikerrel – Charlie Chaplinnel is találkozott, hogy átbeszéljék a készülő Monsiur Verdoux projektet. A német íróra Chaplin Aranyláz című vígjátéka és Sergei Eisenstein Patyomkin Páncélos című filmje nagy hatással volt.

Később visszatért Európába, mert az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság tanúként kihallgatta. Kelet-Berlinben második feleségével, Helene Weigel színésznővel – aki alkotótársa is volt – létrehozták saját színházukat, a Berliner Ensemble-t. 1956. augusztus 14-én a Galilei próbáján esett össze a drámaíró, szívinfarktusban halt meg.

Kiemelt képünk forrása: Wikipédia

Iratkozzon fel hírlevelünkre