Meglehet, nem marad következmények nélkül a biliborogatás

A Magyar Nemzet információi szerint költségvetési csalás gyanúja miatt az ügyészséghez fordult Tényi István, miután Szanyi Tibor a napokban homályos forrásokból finanszírozott, titkos pénzügyi megállapodással vádolta az MSZP vezetését.

Bákonyi Ádám és Bácskai Balázs, a cikk két szerzője felidézi, hogy az MSZP-ből néhány napja kilépő Szanyi egy interjúban arról beszélt, hogy Tóth Bertalan pártelnök homályos eredetű forrásokból köti magához a pártvezetés nagy részét.

„Az elnökség egyes tagjai és a pártelnök között obskúrus, átláthatatlan, titokban tartott pénzügyi megállapodás van, ami azt jelenti, hogy az elnök és frakcióvezető biztosít nekik valamilyen fizetést – jelentette ki. Elmondása szerint kevéssé tudja, hogy Tóth miből finanszírozza ezt a megállapodást, azt viszont ténynek nevezte, hogy az elnökség kétharmada érintett az ügyben, ami nagyon látszik a szavazati arányokon.”

A cikkben helyet kap a kijelentéssel kapcsolatban Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettesének cáfolata is, ami szerint nem kerülnek feketepénzek a párt vezetőihez.

Bár a szocia­listák tagadják Szanyi állításait, tény, hogy korábban már számos politikusuk vagy hozzájuk közel álló személy beszélt titkos széfekről, fekete kasszákról, ismeretlen eredetű támogatásokról – jegyzik meg a szerzők.

Gyurcsány egykori kijelentésének felemlegetésén túl kitérnek arra az esetre is, amikor a Magyar Nemzet birtokába került felvételen Komássy Ákos, a szocialisták VIII. kerületi elnöke arról beszélt az MSZP pártigazgatójával, Katona Tamással, hogy 2014-ben a szervezet „fekete kasszájából” finanszírozták azokat a kiadásaikat, amelyeket nem tudtak bizonylattal fedezni.

Az ügyben annak idején a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eljárást indított, amit azonban bűncselekmény hiányában végül megszüntetett.

A lap cikkében kitér arra is, hogy Zuschlag János is beszélt egy MSZP-s titkos páncélszekrényről, azt állítva, hogy a párt régi, Köztársaság téri székházában volt egy pénzzel teli, rejtett széf, amiből 2006-ban ő is kapott ötvenmillió forintot egy nejlonszatyorban, hogy visszalépjen a képviselő-jelöltségtől.

A pártot érintő zavaros pénzügyeknek azonban koránt sincs vége: a mai napig nem derült fény arra, honnan származtak az MSZP volt elnökhelyettesének, Simon Gábornak a százmilliói – emlékeztetnek a már-már feledésbe ment történetre írásuk végén a szerzők.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre