A keresztény ünnepek bojkottálására szólított fel Tunézia elnöke

Az iszlamista ideológiát követő elnök azzal magyarázza a bojkottra való felhívást, hogy a keresztények sem tartják meg a muszlimok vallási ünnepeit – közölte a Ch24.news.

 

Kais Said,Tunézia elnöke még a karácsonyi ünnepek alatt Twitter-bejegyzésében kritizálta a keresztények viselkedését. Vélekedése szerint

„nem látjuk, hogy a keresztények megünnepelnék a muszlimok ünnepeit, ellenben mi megtartjuk az övéiket”.

Ezért felszólította az igazhitű muszlimokat, hogy hagyjanak fel a karácsonyfák állításával és ne ajándékozzák meg rokonaikat a keresztények ünnepén.

 

A szélsőséges keresztényellenes bejegyzésre többszáz kritika érkezett. A hozzászólók közül többen keresztényüldözőnek nevezték Said elnököt, aki kirekesztő bejegyzésével a vallások közötti konfliktust akarja elmélyíteni – adta hírül a Linga.org.

A tunéziai államfő nem adta fel, később a Muszlim Testvériséghez köthető oldalakon folytatta az keresztényekkel szembeni gyűlöletkeltést.

A keresztényeket názáretieknek nevezte, amelynek az arab nyelvben pejoratív értelme van. Az iszlám vallás szerint azok a názáretiek, akik Jézust Istennek tekintik és nem prófétának, illetve nem ismerik el Mohamedet mint az utolsó prófétát, akit Isten küldött az embereknek. Ez a két állítás az iszlám szerint bűn és felér az istenkáromlással. Vagyis a názáretiek a Messiás hamis kővetői.

Kais Said elnök szerint a keresztény ünnepekkel az a legnagyobb probléma, hogy eltávolítja a muszlimokat az igaz hittől, amelynek következtében az iszlám nemzet, az Umma darabokra fog hullani.

2011-ben az arab tavasznak nevezett eseménysorozat először Tunéziában talált táptalajt. A tüntetések következményeként a több mint húsz éve egyeduralkodó, de világi nézeteket valló Zine El Abidine Ben Ali elnök lemondott. Ennek hatására az iszlamista mozgalmak megerősödtek és pártokba szerveződtek. A tavaly őszi választásokon Kais Saidot választották meg az ország élére, aki gyakran fejti ki a Muszlim Testvériség ideológiájára hasonlító gondolatait.

Said korábban orvosként dolgozott, majd az Arab Emberi Jogi Intézet szakértőjévé nevezeték ki, később az új alkotmányt kidolgozó bizottság tagjává választották, amit már akkor aggódva figyeltek értelmiségi körökben. Hivatalosan 2019. október 23.-tól az ország államfője és nem kellett hozzá több mint két hónap, hogy kinyilvánítsa szélsőséges nézeteit.

Tunéziai elemzők szerint az iszlamisták egyre nagyobb befolyással bírnak az ország politikai és gazdasági életében, ami veszélyezteti az ország demokratikus és világi berendezkedését.

 

Kiemelt képünk forrása: mc-doualiya.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre