Fukuyama és Soros is rossz jósnak bizonyult

A történelem nem ért véget, mint ahogy azt Fukuyama megjósolta harminc évvel ezelőtt. Fricz Tamás írása a Magyar Nemzetben.

Francis Fukuyama harminc évvel ezelőtti tétele ma már inkább hírhedt gondolatnak számít. E szerint a történelmi haladás véget ért, ugyanis a hidegháború befejeztével, a berlini fal leomlásával a liberális demokrácia, mint kormányzati forma és mint gazdasági berendezkedés világszintű és végső uralma következett be.

A politológus szerint a történelem nemhogy befejeződött volna, hanem haladt tovább a háborúkkal és fegyverszünetekkel tarkított útján.

Néhány példát is említ: 1991-ben megtörtént az első amerikai beavatkozás Irakban, majd kitörtek a jugoszláv utódállamok közötti nemzeti, etnikai, vallási háborúk, következett utána 2001-ben a New York-i ikertornyok lerombolása, ennek hatására az Egyesült Államok megindította a terrorizmus elleni nemzetközi hadjáratát.

„2008-ban kitört a második legnagyobb pénzügyi és gazdasági világválság, 2011-ben megkezdődött az arab tavasznak nevezett folyamat, 2015-től pedig megindult a muszlim népesség migrációja Európa felé. Az unió egyfelől tehetetlen, másfelől pedig valójában ösztönzi a bevándorlást.” – írja.

Ezekből kifolyólag a liberális demokrácia nem aratott győzelmet, és a világ nem vált egypólusúvá.

Az elmúlt harminc évben Kína rohamosan megerősödött Indiával egyetemben, és Oroszország sem jár sokkal mögöttük.

„Soros György és körei, a liberális főáramlat, a brüsszeli föderalisták, balliberális politikusok hada abban hitt és reménykedett, hogy szinte kimeríthetetlen pénzügyi forrásaik, politikai hatalmuk és médiabefolyásuk segítségével egyszerűen legyűrhetik a nyílt társadalom ellenfeleit, megbüntethetik az ellenálló kormányokat, leverhetik a szuverenista civil kezdeményezéseket, s átformálhatják az emberek gondolkodását és értékrendjét.” – fejti ki.

De most egy fordulat történt: Soros nemrég interjút adott a The New York Timesnak és a Guardiannek, amelyekben kissé megtörve állapítja meg, hogy a nyílt társadalom, a liberális demokrácia ügye nem áll jól a világon. Negatív jelenségként utal Kínára, Donald Trump elnökségére és politikájára, a brexitre, és természetesen nagy eszmei ellenfeleként beszél Orbán Viktorról.

Frctz Tamás szerint van is oka Sorosnak az aggodalomra, ugyanis a legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy nem sikerült lélektani fordulatot elérnie a Nyugat vezető országaiban sem – legalábbis az emberek körében. A nyugatiak többsége kiábrándult a liberalizmusból.

„Meglehet, hangulatváltás előtt állunk, és Fukuyama és Soros vesztésre állnak. Egyet tudunk biztosan: a történelemnek most sem lesz vége. Mindannyiunk szerencséjére.” – zárja sorait.

A teljes írás itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre