Georg Spöttle: „F. Hassan tette kimeríti a népirtás fogalmát”

A szír férfit, F. Hassant tavaly decemberben fogták el a Liszt Ferenc repülőtéren, amikor is hamis papírokkal igyekezett igazolni magát és a vele lévő nőt. Hamar kiderült, hogy a férfi az Iszlám Állam terroristájaként kivégzéseket hajtott végre, valamint öngyilkos merényleteket is irányított. A Fővárosi Főügyészség most vádat emelt ellene, Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Vasárnap.hu-nak elemezte az ügyet.

Az Iszlám Állam nem titkolt célja volt a szíriai alkotmányos, társadalmi és gazdasági rend megváltoztatása, valamint uralmuk fenntartása. F. Hassan az egyik kisebb fegyveres csoport parancsnoka volt – számol be az Origo –, ő és társai feladatai közé tartozott például, hogy az elfoglalt területek lakosságát  kivégzésekkel és kínzásokkal megfélemlítsék, valamint, hogy az „iszlám ellenségeit”, embereket, csoportokat megbüntessék vagy legyilkolják.

A szervezet 2015-ben tűzte ki célul, hogy megszerzi és uralma alá hajtja a műkincsekben gazdag Palmirát. E cél érdekében F. Hassan azt a feladatot kapta, hogy foglalja el al Shokni városát, mely hadászatilag fontos terület volt. Mindazok sorsa, akik nem voltak hajlandók behódolni az Iszlám Államnak, a halál volt. 

A helyi lakosság elleni támadásban a terrorista 2015. május 13. és május 15. között

al Shokni városának főterén az egyik társával közösen lefejezte a település vallási vezetőjét, az imámot.

A még nagyobb megfélemlítés érdekében a kivégzést levideózták, és közzétették az interneten. Az áldozatok rokonainak végig kellett nézniük szeretteik kivégzését, valamint megparancsolták nekik, kérjenek bocsánatot, hódoljanak be annak érdekében, hogy életüket meghagyják. 

Mindezek után F. Hassan és emberei végigjárták a várost, és 25 embert, köztük nőket és gyerekeket gyilkoltak meg. 

Ezek közül legalább két gyilkosságban való részvétellel gyanúsítják F. Hassant, egyet pedig valószínűleg ő maga követett el lőfegyverrel. 

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség március óta nagy erőkkel nyomoz az ügyben, a nyomozati iratok terjedelme már most meghaladja a 2200 oldalt. Magyarországon kívül Máltán és Belgiumban összesen tíz tanút hallgattak meg. A nyomozás több országra kiterjedt, az együttműködést a hágai székhelyű EUROJUST koordinálta. Leginkább a máltai rendőrség és bíróság, valamint a belga és görög rendőrség működött közre, a magyarországi munkában a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyolc ügyésze vett részt, munkájukat a Terrorelhárítási Központ tizenöt munkatársa segítette.

– A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a mai napon vádat emelt a Fővárosi Törvényszék előtt F. Hassan 27 éves szír állampolgár ellen emberölés bűntettével bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntette és emberiesség elleni bűntett miatt

– áll az Ügyészség közleményében.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőt arra kértük, világítsa meg az ügy fontosabb aspektusait. A szakértő a Vasárnap.hu-nak elmondta, terrorizmus vádjával bármelyik országban lehet valaki ellen eljárást kezdeményezni, és ugyanez vonatkozik a háborús bűnökre is, akkor is, ha azt nem ott, hanem egy harmadik országban követte el az illető. 

Az Európai Uniónak mindig az a devizája, hogy egy olyan országban, ahol valakit halálra ítélnének, nem szabad senkit kiadni.

Ha F. Hassant kiadnák Szíriának, akkor őt ott azonnal halálra ítélnék, így ezt nem tehetik meg, így itt fogják bíróság elé állítani Magyarországon.

– A hatóságok együtt dolgoznak több európai titkosszolgálattal, valamint rendőri szervekkel, így egyértelműen meg tudják állapítani, hogy valóban arról a személyről van szó, aki részt vett ártatlan emberek kivégzésében – fejtette ki Georg Spöttle. 

Szemtanúk szerint egy esetben ő személyesen lőtt fejbe valakit, és kiadta a parancsot, hogy olyan embereket végezzenek ki, akik nem fogadják el az iszlám állam uralmát a rábízott területen. 

Ezzel igazából kimeríti akár a népirtásnak vagy a háborús bűncselekménynek a fogalmát is. 

Georg Spöttle elmondta, mindezért értelemszerűen letöltendő életfogytiglani börtönbüntetést kér majd rá az ügyész. – Az esetnek példateremtő ereje is van, azok az emberek, akik részt vettek különböző terrorcselekményekben, vagy általuk nevezve „harci cselekményekben” az Iszlám Állam területén, azok számolhatnak azzal, hogy szemtanúk elmondása vagy titkosszolgálati adatok és ezek koordinálása alapján valamikor őrizetbe fogják őket venni, és bíróság elé kerülnek. Sajnos eddig nagyon sokan megúszták és utána akár migránsként is itt bujkálnak az Európai Unióban – tette hozzá a szakértő. 

Képek forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre