Hármas erősségűre csökkent a Dorian, de nem mozdul a Bahamákról

Hármas fokozatúra csökkent a karibi térségen végighaladó Dorian hurrikán ereje helyi idő szerint keddre virradóra, de a vihar szinte nem mozdul a Bahamákról.

A CNN hírtelevízió közlése szerint a hurrikánt jelenleg óránkénti 200 kilométeres széllökések kísérik, míg egy nappal ezelőtt, amikor a legmagasabb, 5-ös fokozatú volt a vihar, óránként 285-300 kilométeres sebességű volt a szél.

A miami székhelyű Országos Hurrikán Központ legfrissebb tájékoztatása szerint

a hurrikán pillanatnyilag „mozdulatlanul áll” az eddig a legsúlyosabb károkat elszenvedő Grand Bahama szigetétől északra.

A vihar középpontja nagyjából 50 kilométerre lehet a Grand Bahama központi városától, Freeporttól.

Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által közreadott, a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő Christina Koch amerikai űrhajós felvétele a Dorian névre keresztelt trópusi viharról az Atlanti-óceán felett 2019. szeptember 2-án. – MTI/EPA/NASA

Szakértők szerint azonban a Floridában élők még mindig nem lélegezhetnek fel, mert egy hármas erősségi fokozatba sorolt vihar is hatalmas pusztítást tud végezni. A Dorian helyi idő szerint kedd este már „veszélyes közelségbe” kerülhet Florida keleti partjaihoz. Florida, Georgia, illetve Észak- és Dél-Karolina államokban több millió ember költözött ki ideiglenesen otthonából a közelgő vihar miatt.

Hétfő estig öt halálos áldozatról érkezett jelentés a Bahama-szigetekről.

Több ember megsérült, őket helikopterekkel mentették ki. A mentési munkálatokat hétfőn a zord idő miatt le kellett állítani, de kedden reggel tovább folytatják munkájukat a mentőcsapatok.

Az amerikai parti őrség által közreadott kép a Dorian névre keresztelt trópusi vihar által okozott pusztításról a Bahamákon lévő Marsh Harbourban 2019. szeptember 2-án. – MTI/EPA/Amerikai parti őrség/Charly Hengen

A Dorian okozta pusztítás mértékét egyelőre felmérni sem tudják. Az erős szél vasárnap óta villanypóznákat döntött ki, lakóházak tetőszerkezetét rongálta meg, és a településeket több helyen elöntötte a víz.

MTI