Guardian: a kormány az MTA felett is átvette a hatalmat

Shaun Walker, a Guardian brit lap budapesti tudósítója évek kemény aknamunkájával elérte, hogy aki általuk tájékozódik Magyarországról, egy keleti féldiktatúrát képzel maga elé, ha hazánkra gondol. Mindezt azért, mert Shaun Walker és a Guardian világnézetüket illetően az SZDSZ hagyatékán állnak – és itthon azt siratják. Ebből fakadóan minden, ami nem a globalizáció felé hat, az rossz. Az diktatúra.

Walker legújabb cikke szerint a magyar kormány kontrollja az MTA felett „példa nélküli” támadás az akadémiai szabadsággal szemben. A cikk szerint a „szélsőjobboldali, migráció-ellenes” Orbán-kormány a „társadalom több területe felett növelte a kontrollt”, utalva a „pénzügyi nyomásra” a média felé az NGO-ok „zaklatására” és a CEU részleges „Bécsbe kényszerítésére”.

Shaun Walker nem szereti a magyar kormányt.

Azt ugyan elismeri: a magyar kormány részéről logikus kérés, hogy legyen „beleszólásuk abba, hogyan költik az állami pénzeket”, azonban a szerző értékelése szerint valójában saját ellenőrzésük alá kívánják vonni az MTA kutatói hálózatát. Walker idézi Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozatát is, amelyben hangsúlyozza, az intézmény szuverén, de nem független a nemzeti érdektől, ezért több kutatásnak kell lennie olyan területen, ami az ország versenyképességét javítja.

Fel nem fogható, hogy valami másképp is működhet jól, mint nyugaton?

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint az MTA feladata, hogy szakmai tanácsot adjon a kormánynak, azonban az intézmény az elmúlt időszakban politikailag aktívvá vált, ami már nem feladata. Walkeréknek pedig éppen ez szúrja a szemét. Így a cikk végére tartogatták a katarzist, intellektuel dedukcióba csomagolva.

Walker szerint az akadémia tudósai a kormány lépését „büntetésként értékelik, amiért kritizáltak a kormány munkáját”. Az MTA oldaláról megszólalt Szilágyi Emese és Lovász László is, akik hangsúlyozták, csak olyan kritikát közöltek adott lépésekkel szemben, amelyek kutatások alapján megalapozottak voltak. Ez szerintük nem arra irányul, hogy „megváltoztassák a kormányt”.

Antonino Loprieno, az ALLEA (European Federation of Academies of Sciences and Humanities) aggodalmát fejezte ki, hogy bár nem egyedi egy kormány ellenőrzési szándéka a kutatási kiadások kapcsán, a magyar kormány „nem helyénvaló részletességű” beleszólást akar magának.

Attól fél, más országokra is átterjedhet a tendencia. Tehát attól fél, hogy más országban is szeretnék tudni, hogy a kutatásokra fordított támogatások (milliárdok) mire mennek el valójában.

Ez botrány. Efféle képtelenséget utoljára Michael Palin mondott.

Forrás: https://www.theguardian.com/world/2019/jun/13/hungary-eyes-science-research-as-latest-target-for-state-control

Iratkozzon fel hírlevelünkre