Vezetőképzés – egy kicsit másképp

Május 31-én és június 1-jén került megrendezésre a GLS Nemzetközi Vezetői Konferencia Magyarországon - a nagyszámú érdeklődő miatt a márciusban tartott konferencia ismétléseként. Hogy mi is az a GLS vezetőképzés? Egy kétnapos vezetői tréning, melyen 128 országból 60 különböző nyelven vesznek részt világszerte, és amelynek célja a vezetői képességek kibontakoztatása. A konferencián elsajátított tudás segítségével a résztvevő hatékonyabban tudja formálni önmagát, közösségét, csapatát, vagy szervezetét. Magyarországon a GLS konferencia amerikai tartalmát ismerhetjük meg, magyar szinkronizálással, vetített videóko

A konferencia helyszínére lépve azonnal megragadta figyelmemet a látványvilág: mind a dizájn, mind a színpadi látvány – hátulról megvilágított, jéghegyet imitáló díszlet – rendkívül professzionális volt, összhangban az amerikai GLS konferenciák hangulatával. Ezt egészítette ki, hogy a vetített előadások nagyon jó minőségű videókkal és magas színvonalú magyar szinkronnal lepték meg a nézőt.

Az előadók mind olyan személyek voltak – lelkipásztorok, céget vezetők és alapítók, vállalkozók, tanácsadók és még sokan mások, akik saját szakterületükön végzett tevékenységük és teljesítményük alapján mind nagyszerű vezetőknek számítanak. Mivel mindannyian azt osztották meg a közönséggel, ami szerintük ahhoz kellett, hogy mostanra mások által megbecsült, elismert vezetőkké váljanak, a hallgató nagyon sok különböző látásmódját és összetevőjét ismerhette meg a vezetői szerepkörnek. Hogy csak néhány példát említsek, Craig Groeschel (a Life.Church gyülekezet vezető lelkipásztora, missziói tevékenységét a legújabb technikák segítségével végzi) arról beszélt, hogyan válhatunk olyan vezetőkké, akiket élvezet követni. Danny Meyer (étteremlánc-tulajdonos, a Time Magazine a „100 legbefolyásosabb ember” közé sorolta) megosztotta velünk, hogyan jutott a vendéglátásban oda, ahol most tart és ebben mekkora szerepe van a szeretetnek, mellyel a vendégek felé fordul; Simon Sinek (New York Times-bestseller-író, optimista gondolkodó) pedig arra világított rá, mennyire máshogy alakulnak a dolgok az életünkben, ha véges játszma helyett egy végtelen játszmaként fogjuk azt fel.

A konferencia tartalmát professzionális technikai eszközök egészítették ki (a képen Danny Meyer étteremlánc-tulajdonos)

Nekünk, európaiaknak az amerikai kultúra lényegesen másnak tűnik, mint amit itthon megszoktunk. Éppen ezért először kissé furcsának hatott az a stílus, ahogyan az előadók beszéltek – igazi amerikai akcentus és hanglejtés, erős gesztikuláció és mimika, a beszéd közé iktatott nagy hatásszünetek és mozgás –, azonban ehhez hamar hozzá lehetett szokni, pláne a magával ragadó mondanivalók miatt (akik ismerik a TED-előadásokat, azok tudják, menyire más egy amerikai és egy magyar előadó).

Ami a konferenciát igazán egyedülállóvá tette, az az volt, hogy a résztvevő olyan személyek előadásait hallgathatta meg – ezáltal bepillantást nyerve életükbe –, akiket máskülönben aligha lenne lehetősége megismerni – a sikerhez vezető útjukat ők maguk mesélték el, illetve osztották meg azokat a vezetői készségeket, melyek elsajátításával szervezeteiket felvirágoztatták. E mellett az előadók keresztény hitükről is bizonyságot tettek, rámutatva arra, hogyan segítette őket Istenbe vetett hitük útjuk során. Az előadásokat rövidfilmek és zenei betétek tették még izgalmasabbá, a rendezvény egész ideje alatt kávéval, teával és frissítővel kedveskedtek a résztvevőknek. 

Szombaton az előadások között a Golgota Gospel Kórus örvendeztette meg a nézőket

Fontos megemlíteni a képzés egyetlen magyar előadóját, Tapolyai Emőkét – klinikai és pasztorálpszichológus, felső vezetői coach –, aki nagyszerű előadásában arról beszélt, hogyan fogadhatjuk el életünkben a megváltoztathatatlan helyzeteket, hozhatjuk meg a nehéz döntéseket, illetve hogyan viszonyuljunk az életünkben bekövetkező változásokhoz.

A konferencia magyar előadója, Tapolyai Emőke pszichológus

A konferencián elhangzottak feldolgozását segítette egy 62 oldalas munkafüzet, melyben a program és az előadók ismertetése mellett különböző feladatokat is találhattunk az előadásokhoz kapcsolódóan, melyeket egyénileg vagy csoportosan lehetett megoldani. Lehetőség volt a konferencia anyagát egy adathordozóra feltöltve megvásárolni, ezáltal a résztvevő munkahelyén, kisebb csoportokban feldolgozva tudja felhasználni a különböző előadásokat és segédanyagokat vezetői képességei és szervezetei fejlesztéséhez.

Külön öröm volt számomra, hogy a rendezvény egész ideje alatt a Harmat Kiadó könyvei 20 százalék kedvezménnyel voltak megvásárolhatók, így többek között a GLS előadóinak eddig megjelent könyvei is.

Az előadások feldolgozását segítő munkafüzet

A konferencia szünetében Illésy Jánost, a GLS magyarországi szervezői csapatának operatív vezetőjét kérdeztem arról, miben más a GLS vezetői konferencia más motivációs képzésektől, vezetői konferenciáktól?

„A GLS egy amerikai, keresztény, vezetői konferencia és mind a három jelző fontos. A vezetői azért, mert óriási jelentősége van a jó vezetésnek, és mi a vezetést a legszélesebb értelemben definiáljuk: az a vezető, aki bármilyen hatással van a környezetére. Mindenki valahogyan vezető, ha mást nem, a saját életét vezeti. A vezérigazgatótól a háziasszonyig, a középvezetőtől a buszsofőrig, mindenki. Keresztény – és itt az egyik résztvevőnket idézem, aki azt mondta: azért szeret ide járni, mert lelki is, nem csak sima vezetőképzés. Azóta szeretem használni azt a kifejezést, hogy ez egy „lelkes” konferencia. Szeretnénk egy lelkes konferencia lenni és csodálatos anyagokat kapunk ehhez. Amerika pedig azért fontos, mert a GLS konferencia eredetileg Amerikában zajlik, mi pedig lefordítjuk. Vannak kulturális különbségek; néha a kultúra, a beszédmód, a megjelenés, a hanglejtés mögé kell nézni. Hiszen sokszor mondjuk azt, hogy „hát, ez amerikai, ez nem olyan, más…”, de ez nem igaz! Ugyanolyan jó itthon is, csak néha az idegen kultúrát le kell hántanunk róla, hogy elérjen bennünket az üzenet.”

Illésy János, a GLS magyarországi szervezői csapatának operatív vezetője

Hogy kiket szeretne megszólítani, kiknek ajánlott a GLS konferencián való részvétel, arra Illésy János azt felelte: mindenkinek. „Bizonyos korcsoport fölött, mondjuk, a gimnazistáknak már ajánljuk, hiszen sok vendégünk a szüleivel érkezik, tehát kor szerint bárkinek. És foglalkozás szerint is, éppen azért, mert tágan értelmezzük a vezető fogalmát. Nyilván vannak olyan csoportok, melyekre fókuszálunk, akiket különösen szeretnénk itt látni, például szervezeteket, vagy azokat, akik hatással vannak az egyes szervezetek fejlődésére, legyen az egy nonprofit cég, egy üzleti vállalkozás, vagy akár az egyház. Nagyon szeretnénk sok pedagógust látni itt, nyilvánvaló, hogy miért: óriási hatással vannak a világra. Annak is ajánljuk, aki szeretne fejlődni, tanulni. Abban a pillanatban, amikor megállunk tanulni, megállunk fejlődni. Világnézetileg pedig szeretnénk hívni a keresztényeket és szeretnénk hívni a nem-keresztényeket. Mert ez nem kifejezetten egy missziói alkalom, hanem egy olyan nyitott közösség, ahol elsősorban a vezetés fontosságát hangsúlyozzuk, és azt mondjuk, hogy a lélek az nagyon-nagyon fontos a vezetésben. Ha valaki meglátja ezen keresztül azt az Istent, akiben hiszünk, az egy óriási nagy dolog és annak borzasztóan örülünk, de mi alapvetően mindenkit várunk.”

A GLS egész évben úgynevezett GLS-est alkalmakat tart, ahol a konferenciákon elhangzott előadások további közös feldolgozásával alkalom nyílik a vezetői készségek fejlesztésére. A következő GLS konferenciára 2020. március 27-28-án kerül sor, melyre még egy hétig akciós áron lehet jegyet vásárolni. További vezetésfejlesztési anyagok, videók, cikkek, történetek találhatók a www.etikusvezetes.hu oldalon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre