Budapesten mentőzött egy napig a Srí Lanka-i orvos

Dr. Niranjan Pinnapola Srí Lanka-i orvos még a 2004-es cunami idején ismerkedett össze a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival, amikor orvostanhallgatóként segített a természeti katasztrófa áldozatainak. A férfi pénteken a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentőseivel dolgozott Budapesten. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat fontosnak tartja, hogy támogatni tudja a Srí Lanka-i orvos munkáját, annak érdekében, hogy értékes tapasztalatokat szerezzen, és ezt a tudást hazavihesse magával.

Dr. Niranjan Pinnapola / Fotó: Vasarnap.hu

– Hogyan került kapcsolatba a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal? Az ismeretség révén, úgy tudjuk, nem először jár hazánkban.

– A 2004-es cunami alatt ismerkedtem meg velük, amikor én még csak orvostanhallgató voltam. A magyar csapattal akkor találkoztam, amikor olyan segítőt kerestek maguk mellé, aki beszél angolul és van tapasztalata is az egészségügyben. A katasztrófa után velük dolgoztam, és a személyükben sok baráttal lettem gazdagabb. 2010 után, amikor befejeztem az orvosi egyetemet és állásra vártam, meghívtak, hogy jöjjek Magyarországra. Akkor látogattam ide először, és nagyon megszerettem ezt az országot,  most már negyedszer járok Európában. Kéthetes utat terveztem, innen Milánóba megyek. Voltam már Bécsben, Pozsonyban – és most egy napot töltök Budapesten.

Dr. Niranjan Pinnapola / Fotó: Vasarnap.hu

– Hogyan élte meg ezt a napot a magyar mentősök között?

– Most először dolgoztam ezen az állomáson; reggel héttől este hétig tartott a műszak. Egy egészen egyedülálló élmény volt a számomra, nagyon élveztem, sok tapasztalatot szereztem.

– Srí Lanka nagy részén buddhisták élnek, de vannak muszlimok, hinduk és keresztények is. Milyen kapcsolatban vannak egymással az egyes vallási csoportok?

– Srí Lankán hosszú éveken át polgárháború dúlt, ami az 1983-ban kezdődött a colombói kormány és a Tamil Ílam Felszabadító Tigrisei között. 2009-ben véget ért a háború, ami hatalmas megnyugvással és örömmel töltött el minket, mert az előző évek kétségeket hagytak bennünk a tamilokkal kapcsolatban. A muszlimokkal és a keresztényekkel mindig is jó kapcsolatunk volt, majd 2009 és 2019 között valóban béke honolt, szép időket éltünk. De a múlt héten kezdődött terrortámadások ismét szakadékot teremtettek a muszlimok és a többi vallás között.

Dr. Niranjan Pinnapola / Fotó: Vasarnap.hu

– Az ön lakókörnyezetében is történtek terrortámadások?

– A támadások nem érintették az én közvetlen környezetemet, de az egész nemzetet sokkolták az események, hiszen a honfitársaink az áldozatok. A bombázás utáni kutatások során az egész ország területén találtak robbanóanyagokat. Félelem tölt el a jövőre nézve. Ezen a héten ünnepelték hazámban a Vészák – vagy más néven Buddha-nap – Buddha születésnapjának ünnepét. Erre az alkalomra is terveztek támadást a terroristák.

– Milyen különbséget lát a keresztény és a buddhista vallás között?

– Én őszintén szólva nem látok nagy különbséget a két vallás között. Mind a kereszténység, mind a buddhizmus békés vallás.  A buddhizmusban szigorú szabályaink vannak, amelyek tiltják a lopást, vagy a házasság előtti nemi életet és nem ihatunk alkoholt sem. 

Dr. Niranjan Pinnapola / Fotó: Vasarnap.hu

Gyűjtést szerveznek

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést szervez, a Negombói Szent Sebestény templom közösségének juttatják el az adományt, azoknak a családoknak a megsegítésére, akik a legnagyobb tragédiát szenvedték el, gyermeket, vagy szülőt veszítettek el a támadás során. A gyűjtés részleteiről korábbi cikkünkben olvashatnak.

Segítő felajánlásaikat küldjék el az OTP Bank Nyrt. 11784009-20200745 számlaszámra, vagy online az alábbi linken keresztül: https://adomanyozz.hu/program/srilanka

Iratkozzon fel hírlevelünkre