Mit kellene elolvasnia az ellenzéknek?

Hétfőn az Azonnali.hu-n jelent meg egy cikk, melynek szerzői a hétvégén lezajlott Könyvfesztiválon arról kérdezték a résztvevőket, hogy milyen könyvet ajánlanának olvasásra Orbán Viktornak, illetve az ellenzéknek. Mi ugyanezt az ellenzéki pártokra vonatkozóan fogalmazzuk meg alábbi cikkünkben, kiválasztva 5 olyan művet, amelyet talán érdemes lenne fellapozniuk.

Az Azonnali.hu által posztolt videót részletesen nem elemeznénk, talán annyit elég megemlíteni, hogy olyan mondatok hangzanak el benne, amely szerint az embereknek például „Karl Marxot kéne olvasniuk arról, hogy hát végülis hogyan van ez”. Erre reagálva mi is összegyűjtöttünk 5 olvasmányt, amelyet talán mind a videóban megszólalóknak, mind napjaink ellenzékének érdemes lenne elolvasnia: 

5. Stéphane Courtois: A kommunizmus fekete könyve

A Kommunizmus fekete könyve 1997-ben jelent meg, és a hidegháború végét követően összegezte azt, hogy az előző nyolc évtized során milyen rombolást tudtak végrehajtani a marxista ideológiák. Mindenkinek szeretettel ajánljuk e művet, aki még reményeket táplál annak kapcsán, hogy a marxizmusra építve egy jobb világrend hozható létre. 

4. Aldous Huxley: Szép új világ

A Szép új világ lassan egy évszázada íródott ugyan, de talán mindmáig a világirodalom legsikeresebb disztópiája. A mű híven mutatja be azt, hogy a fennálló értékek lerombolása – amelyre az ellenzéki oldal gyakran törekszik – miként változtathatja meg az emberiség történelmét. Csak reménykedünk benne, hogy a Huxley-i disztópikus világ megmarad a könyvek lapjain, és sosem fog beköszönteni…

3. C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Clive Staples Lewist a legtöbben a Narnia krónikái szerzőjeként ismerik manapság, ennél alighanem jóval kevesebben olvasták a Mere Christianity (magyarul: Keresztény vagyok) című művét. Lewis ebben az írásban egyrészt azt mutatja be, hogy miként vált először ateistává, majd hogyan tért innen vissza a hit útjára, másrészt pedig egy hosszú, logikusan felépített érvláncolatot vezet le amellett, hogy miért reálisabb a keresztény világkép a más vallások által vizionált elképzelésekhez, illetve az ateizmushoz képest. 

2. Magyarország Alaptörvénye

Az Alaptörvény elolvasása már csak azért is hasznára válhatna az ellenzékieknek, mert ezáltal új ismereteket szereznének arról, hogy milyen értékek állnak az ezeréves magyar államiság mögött, és ezeket megismerve talán ők maguk is nagyobb mértékben tudnák képviselni ezen értékeket, mint ahogy napjainkban teszik. 

1. Biblia

Talán nem túlzás kijelenteni azt, hogy – vallástól és világnézettől függetlenül – a Biblia a magyar és európai kultúrkörben egyaránt kötelező olvasmánynak nevezhető. Ehhez képest sajnos a Szentírást nagyon kevesen forgatják és ismerik manapság.