Tóth Tamás: A fennmaradás záloga az erős identitás

Mindannyian példát vehetünk Mindszenty Józseftől, aki a végsőkig kiállt hazája, hívei és az egyház védelmében – mondta Tóth Tamás egyháztörténész, az MKPK titkára. A Magyar Hírlapnak adott interjújában kitért arra is: csak azok a közösségek maradnak fent, amelyek erős identitással bírnak.

Még a kampány lezárását követően is érkezett felajánlás az üldözött keresztények részére – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Tóth Tamás. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára a személyi jövedelemadó egy százalékával kapcsolatosan a lapnak elárulta, idén kevesebb felajánlás érkezik, a katolikus egyház is érzi a demográfiai válságot. 

A Katolikus Karitász jószolgálati tevékenységéről pozitívan nyilatkozó Tóth úgy fogalmazott, sikeres tíz év áll az Écsy Gábor által vezetett szervezet mögött, amely az ország határain túl is komoly segítséget tud biztosítani a rászorulóknak, sőt, már a Közel-Keletre is eljutott. „Szeretnénk, ha ez az intézmény világossá tenné: a keresztény ember ott áll mindazok mellett, akiknek segítségre van szükségük” – fogalmazott. 

Mindszenty József bíboros boldoggá avatási folyamatával kapcsolatosan az egyháztörténész kitért arra, hogy a főpásztor a 20. századi magyar történelem emblematikus figurája volt, akinek hősiessége mellett életszentsége is bizonyított. Hazája, hívei és az egyház védelmében vállalt helytállása mindannyiunk számára példaértékű – tette hozzá. 

Tóth Tamás az interjú során később azt is kifejtette: a kommunista diktatúra egyik nagy bűne, hogy ellehetetlenítette azokat a vezető nemesi családokat is, amelyek a társadalom és a gazdaság motorjai voltak évszázadokon át, mert ezzel gyökerestül kitépett olyan tradíciókat, amelyek komoly megtartó erők voltak a társadalomban. 

„Meggyőződésem, hogy csak azok a társadalmi közösségek, nemzetek és kultúrák tudnak fennmaradni, amelyek erős, jövőképpel is rendelkező identitással bírnak” – fogalmazott az MKPK titkára.

Mint mondta, hazánknak és Európának egyaránt nagy szüksége van a keresztény kulturális identitás erősítésére. „Sokan úgy gondolják, mintha szétesőben lenne a társadalom szövete, így két lehetőség áll előttünk: vagy fölvesszük ezt a tempót, vagy megpróbálunk értéket közvetíteni akkor is, ha ez most épp nem olyan népszerű” – mutatott rá Tóth Tamás.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Fotó: Bodnár Patrícia, Magyar Hírlap

Iratkozzon fel hírlevelünkre