Balogh Ákos Gergely: A nemzeti jelképek korlátozása ellenállást szül

Miután a pozsonyi parlament (köztük az önmagát szlovák-magyar vegyespártként definiáló Most-Híd magyar képviselői) elfogadta a jogszabályt, mely szerint Szlovákiában csak akkor lehet más ország nemzeti himnuszát lejátszani és énekelni, ha az adott állam hivatalos küldöttsége is jelen van, teljes értetlenség lett úrrá a jóérzésű felvidéki embereken. 

Nem könnyebb megérteni a jelenséget az anyaországból nézve sem. Balogh Ákos Gergely, a Mandiner korábbi főszerkesztője a Facebookon hirdetett meg polgári engedetlenséget “7000 eurós közös himnuszéneklés a DAC-Slovan meccsen” címmel (utalva a jogszabályban rögzített büntetési tétel nagyságára). 

A dunaszerdahelyi labdarúgócsapat tulajdonosa, Világi Oszkár egyébként a “Lex DAC” néven is ismertté vált törvény elfogadását követően azt nyilatkozta, amíg ő a klub tulajdonosa, a szerdahelyi arénában énekelni fogják a magyar himnuszt. 

A Mandiner munkatársa, Rajcsányi Gellért a korábbi főszerkesztőt kérdezte motivációiról. Balogh Ákos Gergely kifejtette; „először a magyar zászlót tiltották be a szlovákiai – nem válogatott – sporteseményeken, és

ez az újabb törvény is egyértelműen a magyarok ellen irányul,

főleg a dunaszerdahelyi DAC-meccsek miatt.” Mint rámutatott, ezt nem is titkolta el a tervezetet a parlamentnek benyújtó nacionalista SNS párt. 

„Mindenkinek joga van hozzá, hogy otthon érezze magát a szülőföldjén” – mondta Balogh, majd hozzátette: „minden, a nemzeti jelképek használatát korlátozó lépés, legyen szó akár Romániáról, akár Szlovákiáról, csak még dacosabb ellenállást szül, és erősíti a felismerést: elfogadhatatlan, hogy az ott élő magyarok másodrendű polgárnak érezzék magukat.”

Forrás: mandiner.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre