Kivennék Istent az eskütételek szövegéből az amerikai demokraták

Nyilvánosságra került egy törvényjavaslat-tervezet, melyen láthatóvá vált a Kongresszusban tett esküszöveg átjavított változata. A módosítások többek közt Isten nevét is egy az egyben kiemelik a szövegből.

 

Az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának Természeti Erőforrásokért Felelős Bizottsága tette közzé azt a tervezetet, amin a piros színnel és zárójelekkel végzett módosítások világosan megmutatják, mely részek nem feleltek meg a demokraták elképzeléseinek.

Az esküből – melyet például bűntények szemtanúinak is el kell elmondaniuk – kivették az “Isten engem úgy segéljen” frázist, és a “büntetőjogi felelősségem tudatában” kifejezésre cserélték. 

Az egyéb változtatások a szöveg gender-semlegességét erősítik. Az angol bizottsági elnök “chairman” szót “chair”-re változtatják, kivéve így a férfit jelentő “man”-t a szóösszetételből, valamint az angolban megkülönböztetett férfiakra és nőkre vonatkozó személyes névmásokat is a semleges “ők”-re cserélik.

Az egyik republikánus kongresszusi tag, Liz Cheney – aki egyébként tagja is a fent említett bizottságnak – marxistáknak bélyegezte a demokratákat.

“Tényleg egy Karl Marx-féle párttá váltak. Elképesztő, bár nem meglepő, hogy a demokratáknak az az egyik első – kongresszusi többségben tett – lépése, hogy megpróbálják eltávolítani Istent az bizottsági eljárásokból.”

A legtöbb szövetségi eskütétel szövegezése tartalmazza az “Isten engem úgy segéljen” kifejezést. Az Egyesült Államok szenátorai is mindig ezzel a fordulattal zárják esküjüket. Az USA elnökének esküje viszont nem tartalmazza a szövegrészt, bár általában – nem hivatalosan – hozzá szokták még tenni, írja a Christian Post. Így tett elnöki beiktatásakor Donald Trump is.

A Pew Research Center januári jelentése szerint a 3-án megalakult új, 116. Kongresszus képviselői között már 3%-al kevesebb a magát kereszténynek valló képviselők száma, mint a 2017-2019-ig fennálló 115. Kongresszusban. Idén 63 képviselő (két republikánus és hatvanegy demokrata) vallotta magát ateistának vagy más vallásúnak. 

Közöttük van az a két muszlim nő is, akik az első iszlámhívők az Egyesült Államok kongresszusának történetében. 

Rashida Tlaib és Ilhan Omar a Demokrata Párt tagjai.

Elemzők és kommentátorok az elmúlt években már többször felhívták a figyelmet arra, hogy a Demokrata Pártnak valami “gondja lehet az Istennel”, mely a vallási ügyeket övező túlzottan szekularizált hozzáállásban is megnyilvánul.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: Youtube: Newsweek/C-Span3

Iratkozzon fel hírlevelünkre