Egy budapesti hétvége Adyval

Január 27-én lesz 100 éve, hogy elhunyt Ady Endre, rá emlékezünk az idei Ady-emlékévben. Összegyűjtöttük azokat a budapesti hétvégi programokat, ahol zenés estekkel, városi sétákkal és felolvasásokkal emlékeznek a költőre.

A 20. század egyik legnagyobb költője Érmindszenten született, középiskolai tanulmányait a nagykárolyi piarista gimnáziumban és a zilahi református kollégiumban végezte. Utóbbi helyen írta meg első verseit, illetve prózai kísérletei, a helyi lap egyik írását a Kossuth-ódáját meg is jelenteti. Érettségi után jogakadémiára iratkozott be Debrecenben, de tanulmányait nem fejezi be. 1899 áprilisában a függetlenségi párti Debrecen című lap munkatársa lett. Itt jelent meg első verseskötete, Versek címmel. Idővel azonban szűkösnek érezte Debrecent, így Nagyváradra szerződött, a szabadelvű párti Szabadsághoz. Ekkor döntötte el, hogy szakít a jogi pályával, és újságíró, író lesz.

A szenvedélyes, mindig szerelmes költő Párizsban is sok időt töltött Brüll Adél miatt, akit a verseiben Lédaként ismerhetünk. Élete utolsó éveit a fiatal és rajongva szerető Boncza Berta mellett töltötte, aki a Csinszka-verseket ihlette.  Az állandóan betegeskedő költő híres volt bohém életmódjáról, gyakran töltött hónapokat szanatóriumokban. Ady Endre 42 éves korában hunyt el Budapesten.

Halálának 100. évfordulója alkalmából 2019-et Ady-emlékévvé nyilvánították, amelyben Budapest is fontos helyszín lesz,  a költő ezer szállal kötődött a fővároshoz, és ma is számos iskola, közintézmény, utca és tér őrzi örök emlékét.

Összegyűjtöttünk néhány programot a hétvégére Budapesten, ahol Ady Endrére emlékeznek zenés estekkel, városi sétákkal és felolvasásokkal.

  • Január 25. Eldobott szerelmek – Ady felolvasószínház

A Petőfi Irodalmi Múzeum #ady42 sorozat részeként ma este felolvasószínházat tartanak Ady Endre asszonyairól. Léda, Zsuka, és Csinszka mind a szenvedélyes költő szerelmei, az ő kapcsolatukat Hámori Gabriella, Tompos Kátya, Trill Zsolt és Vecsei H. Miklós hívják életre Beck Zoltán zenéje mellett.

  • Január 26. Városi séta Ady-emlékhelyeken

A séta a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében indul, ami a PIM közelében található emlékhelyeken kalauzolja végig az érdeklődőket.

  • Január 27. ADY MA – vitaest Ady halálának 100.évfordulója alkalmából

A Három Hollóban – amely Ady kocsmájának nevét örökíti tovább – irodalmárok, költők, írók és közéleti emberek beszélgetnek Ady Endréről, akinek botrányokban gazdag élete mindig is érdekelte az embereket.

  • Január 27. ADY 100 – Fiumei Sírkert

A Fiumei úti sírkertben, Ady Endre sírjánál emlékezik meg a költőről a Petőfi Irodalmi Múzeum is a Nemzeti Örökség Intézete. A rendezvényt követően koszorúzásra kerül sor a PIM Ady Emlékmúzeum bejáratánál található emléktáblánál.

  • Január 27. Ady 100 Emlékest – Benczúr Ház

A Benczúr ház dísztermében a költő verseit szavalják el, és megzenésített verseit a Poéta együttes előadásában hallhatják majd a látogatók. A program végén Ady kedvenc ételeiből és italaiból kóstolhatnak a nézők.

  • Január 27. ADY – ÜNNEP

A Fáklya Klubban az estet Szörényi László irodalomtörténész előadása nyitja meg a költőről „Magyar gomblyuk virággal is bús” címmel, majd Kathy Horváth Lajos hegedűművész koncertje következik. Az utolsó előadás Dankó Pista –  Az örök Ady-rege című zenés rítusszínház lesz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre