Uganda is Nigéria sorsára juthat? – A növekvő muszlim szélsőségességtől félnek a keresztények

Az Ugandában növekvő muszlim népesség köreiben jól megtervezetten terjeszt szélsőséges nézeteket egy kongói bázisú radikális csoport. A keresztények köreiben növekvő félelemre és fenyegetettségre a kormány még nem reagált érdemben.

 

 

 

Ugandában egyelőre lassan, de biztosan növekszik a muszlim populáció. Az alapvetően keresztény ország népességének legfeljebb a 15%-át teszik ki a muszlimok. Ennek ellenére gyakran hallani olyan hangokat a helyi muszlim közösségek köreiben, melyek a 42 milliós ország lakosságának 25%-áról is beszélnek. Hogy ezt megfélemlítésből híresztelik, vagy mint rövidtávú célkitűzésről beszélnek, vagy a háttérben megbújó, statisztikák által nem mért ismeretek birtokában állítják, nem lehet tudni. Akárhogy is, a muszlim népesség gyarapszik Ugandában, ahogy a félelem is azon keresztények között, akik muszlim többségű térségekben élnek, írja az International Christian Concern.

A Washington Post jelentése szerint az Alliance of Democratic Forces (ADF, Demokratikus Erők Szövetsége, egy kongói bázisú radikális iszlamista csoport), Kelet-Ugandában nagyszabású propaganda kampányba kezdett.

Keresztényellenes érzelmeket szítottak, és az iszlámra áttérni nem kívánó keresztények ellen elkövetett támadások is elszaporodtak.

Ezen keresztények nagy része jogosan várná a kormánytól a védelmet, amely a jelek szerint még nem tudott hathatósan fellépni a szélsőséges nézetek terjesztésével szemben.

Mikor az ICC munkatársai 2018-ban Ugandában jártak, több lelkipásztorral is volt alkalmuk találkozni, akik több száz iszlám környezetből származó, megtért kereszténynek biztosítottak szállást. Ezek az egyre kétségbeejtőbb körülmények között élő emberek, akik a folyamatos életveszéllyel dacolva bújtatnak másokat minden segítséget – akár imában, akár anyagiakban – elfogadnak.

Nigériában, az alapvetően iszlám vallású fuláni népcsoport is akkor kezdett gyilkos ámokfutásába, mikor köreikben megjelentek a szélsőséges nézetek. Csak 2018-ban majdnem háromszor annyian haltak meg a fulánik keze által, mint ahány ember vére a Boko Haram, egy nemzetközi hírű terrorszervezet kezéhez tapad. A szélsőséges nézetek elterjedése megfelelően célzott oktatással kiküszöbölhető. Remélhetőleg az ugandai kormány gyorsabban és a megfelelő eszközökkel fog reagálni az eseményekre, mint a nigériai, Muhammadu Buhari elnöklése alatt.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: Gospel Herald

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre