Nagy változásokat hozott az újév az ápolási díjak rendszerében

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ma reggeli sajtótájékoztatóján beszélt az ápolási díjak bővüléséről, illetve emelkedéséről is.

Január 1-jével a kormány bevezette  a gyermek otthongondozási díját, vagyis a gyod-ot, melyet a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók vehetik igénybe. Az új fajta ápolási díj összege havi bruttó 100 ezer forint, mely a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

Az új juttatás a járási hivatalok által kerül megállapításra január 15-ig, majd ezt követően február 5-én folyósítják először. Rétvári Bence kiemelte, ezt mintegy 17 ezer család veheti igénybe Magyarországon. A gyod összegét 2022-ig folyamatosan emelni fogják, mely évben eléri majd az akkori minimálbér szintjét.

Az új díj bevezetése mellett nagy hangsúly került a már meglévő ápolási díjak emelésére is: január 1-től minden ápolási díj 15 százalékkal növekszik, a következő években pedig 5-5-5 százalékos emelés következik. Összesen ez 30 százalékos növekedésnek felel meg 2022-vel bezárólag.

Rétvári visszatekintett az elmúlt évek intézkedéseire, melyek közül többet is kiemelt. Az alap- és emelt összegű ápolási díj mellé bevezetésre került egy kiemelt kategória, melyet azok a családok igényelhetnek, akik súlyos állapotú, önellátásra képtelen gyermeket nevelnek. A kiemelt kategóriában 58 százalékos emelés valósult meg.

Egy másik fontos mérföldkő volt az az 50 ezer forintos nyugdíjkiegészítés, melyet azoknál állapítható meg, akik a gyermeküket legalább húsz évig otthon ápolták, és az emelt vagy kiemelt összegű ápolási díjra voltak jogosultak. Ilyen esetben az ápolási díjra való jogosultságot szolgálati időnek számolják el.

Rétvári Bence elmondta, hogy az intézkedések kidolgozása és bevezetése előtt a kormány széles körben egyeztetett az érdekvédelmi szervezetekkel. Hozzátette, hogy az ápolási díj témája bekerült a „politikai térbe” is, hiszen az ellenzéki pártok és képviselőik sokszor szólaltak fel a djíak bevezetése mellett, ugyanakkor elmondta, hogy amikor ezekről szavazni kellett volna a parlamentben, azt az ellenzék nem tette meg.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre