Juncker nem csak a Fidesznek, Londonnak is üzent

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Welt am Sonntag című vasárnapi lapban a tőle megszokott stílusban fogalmazta meg véleményét. Az Unióból távozó briteknek például azt üzente: „szedjétek össze magatokat, és mondjátok meg, hogy mit is akartok”.

A kereszténydemokrata luxemburgi politikus a Welt am Sonntag című vasárnapi lapban közölt interjúban arra a kérdésre, miért engedi, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő, aki pártja, a Fidesz révén ugyanúgy az Európai Néppárthoz (EPP) tartozik, mint ő, “megússza” az „Európa elleni kirohanásait”, miközben Magyarország egyértelműen profitál az EU-ból, azt mondta, hogy állandóan vitatkozik Orbán Viktorral, és az EPP-ben kezdeményezte a Fidesz kizárását.

Arra a kérdésre, hogy a migráció helyes kezelése lesz-e a minden egyebet elfedő, meghatározó téma a májusi európai parlamenti (EP-) választás kampányában, elmondta, hogy ezt nagyon sajnálná, mert ugyan „meglehet, hogy a migrációs tematika fontos, de semmi esetre sem a legfontosabb problémánk”. A menekültek befogadását illetően kijelentette: a felelősségtudattal bíró politikusoknak venniük kell a bátorságot ahhoz, hogy beszéljenek erről a “megosztó témáról”, és türelmesen el kell magyarázniuk az embereknek, hogy nem megoldhatatlan problémáról van szó.

Az EU külső határának védelmével kapcsolatban kifejtette, hogy miközben két éven keresztül valamennyi tagországi állam-, illetve kormányfő a külső határ jobb védelmét sürgette, a brüsszeli bizottság erről szóló javaslatával kapcsolatban most minden oldalról fenntartásokat hangoztatnak. Szerinte ez „égbekiáltó képmutatás”. „Így nem működhet Európa”.

Kifejtette: szilárd meggyőződése, hogy az EU-nak van jövője, és elég meglátogatni egy katonai temetőt annak felismeréséhez, hogy mi az alternatíva Európa egyesítésére. Az viszont dühíti, hogy az EU-ban néha túl lassú a döntéshozatal, és míg korábban úgy érezte, hogy a kontinens ellenállhatatlanul összenő, az utóbbi tíz évben egyre inkább azt tapasztalja, hogy eltávolodnak egymástól az emberek Európában.

A brit uniós tagság megszüntetésével (Brexit) kapcsolatban kiemelte: abból indul ki, hogy 2019. március 29-én megvalósul a Brexit, hiszen így döntött a brit lakosság. Arra a kérdésre, hogy milyennek kellene lennie az EU és a közösségen kívüli Egyesült Királyság kapcsolatrendszerének, aláhúzta, hogy az EU-s javaslatok hónapok óta elkészültek, és most a brit félnek kellene ismertetnie elképzeléseit. Londonnak címezve hozzátette: „szedjétek össze magatokat, és mondjátok meg, hogy mit is akartok”.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre