Egy nap a nevelőszülőkért

Szegeden folytatódott a nevelőszülők népszerűsítéséért folyó kampány.

Ősszel indult az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának kampánya a nevelőszülői hivatás népszerűsítésére, amelynek első állomása Debrecen volt. Szombaton Szegeden folytatódott a kampány, az eseményen több mint kétezren vettek részt.

A nevelőszülők biztonságot, szeretet és otthont adnak azoknak a gyermekeknek, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak saját szüleikkel élni. Több mint 15 ezer gyermek él nevelőszülőknél, ez a gyermekvédelemben élők kétharmadát jelenti. A cél az, hogy közülük minden gyermek családban nőhessen fel, hiszen a nevelőszülőknél családok nyitják meg az ajtót a családból kiemelt gyermekek előtt.

Fotó: vasarnap.hu

A kampány keretében országos rajz-és videó pályázatot is hirdettek „Lehetetlen nincs” címmel, ahol gyermekek megeleveníthették álmaikat, céljaikat.

A rajzpályázaton a három korcsoportnak összesen kilenc helyezettje lett, akiknek a díjakat Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár adta át. Csongrád megyében 158-an pályáztak, és az ÁGOTA alapítvány jóvoltából senki sem távozott üres kézzel ezen a napon.

Fülöp Attila államtitkárt kérdeztük a nevelőszülő-kampányról, arról, hogy mit jelent a nevelőszülőség, és miért fontos, hogy ez közelebb kerüljön az emberekhez.

„A nevelőszülői hivatást kevésbé ismeri a társadalom. A szociális és gyermekvédelmi területen az elvégzett munka nem csak a segítő és a megsegített viszonyáról szól, hiszen nem csak a gyermeknek, hanem a vér szerinti családjának is segíteni kell, hogy gyermekük egy nap visszakerülhessen hozzájuk” – mondta, kiemelve, hogy édesapaként különösen fontos számára ez a kampány.

Kifejtette: nagy elhivatottság él ezekben a nevelőszülőkben, hiszen az a közös céljuk, hogy a gyermek egy nap újra együtt éljen a vér szerinti családjával.

„Azokat a gyermekeket, akik nem olyan családba születnek, nem úgy nevelkednek, mint a többség, ne hagyjuk veszni, emeljük ki a problémás helyzetükből, tegyünk meg értük minél többet” – fűzte hozzá.

A gyermek életébe a nevelőszülő személyében belép valaki, aki cipőt vesz neki, aki utat mutat, és mindezt úgy teszi, hogy tudja, hogy ennek egyszer vége szakad. A cél az, hogy legyenek emberek, akik a nevelőszülőséget minden nehézséggel együtt – hiszen az is bőven akad – vállalják. Ha nem beszélünk róla, sokakban megmarad a félelem és a félreinformáltság” – mondta az államtitkár.

A nevelőszülőségnek – tette hozzá – beszédtémává kell válnia ahhoz, hogy több ember érezzen magában elhivatottságot. Ahhoz, hogy mindezt elérhessük, nagyon sok munka áll még előttünk.

Az eseményen délután Opitz Barbara és Pápai Joci adtak koncertet, az énekesnővel utána a gyerekek még közös fotókat is készíthettek. A szervezők játékokkal, zenével és tánccal mutatták be a nevelőszülők közösségét és azt, hogy mennyi örömmel jár ezeknek a gyermekeknek otthont és családot adni, amíg a vér szerinti családjukba nem tudnak visszatérni.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre