Moszkva a nukleáris káosz helyett inkább tárgyal az amerikaiakkal

Valószínűleg sokan fellélegeztek a hír hallatán, hogy Moszkva kész együttműködni Washingtonnal a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló megállapodás (INF) végrehajtásával kapcsolatban felmerült kölcsönös kifogások ügyében. - közölte Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára hétfőn Moszkvában Richard Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára közölte hétfőn Moszkvában Richard Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, hogy készek az együttműködésre, egyúttal azt is kijelentette, hogy az egész nemzetközi jogrend számára “komoly csapást” jelentene, ha az Egyesült Államok felmondaná az INF-szerződést. Az orosz biztonsági tanács tájékoztatása szerint Patrusev és Bolton tárgyalt arról is, hogy 2021-ben történő lejárta után öt évvel meghosszabbítsák a hadászati nukleáris fegyverek csökkentéséről megkötött Start-3 egyezmény hatályát.

Megállapodásról egyelőre még nincs szó, de már az együttműködés is komoly előrelépést jelent. Donald Trump pénteken jelentette be, hogy Amerika felmondja a középhatótávolságú atomfegyverekről kötött megállapodást amelyet még Ronald Reagen amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet főtitkár 31 évvel ezelőtt kötött. Az amerikai elnök szerint Oroszország megsértette a szerződést, olyan fegyvereket fejlesztett, ami nekik nem volt megengedve. 

Bár Oroszország cáfolta az a 9M729 rakéta fejlesztését, most mégis a tárgyalások mellett döntöttek. Nem véletlen, a NATO már decemberben felszólította őket. „A szövetségesek azonosítottak egy olyan orosz rakétarendszert, ami komoly aggodalmakat vet fel” – állt az észak-atlanti szövetség közleményében. „A NATO felszólítja Oroszországot, hogy alapos és átlátható magyarázatot adjon ezekre az aggodalmakra, és lépjen aktív műszaki párbeszédre az Egyesült Államokkal” – írták akkor.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre