Paul R. Gallagher: a “puha elnyomás” ellen is védeni kell közösségeinket

A szélsőségektől és a puha elnyomástól egyaránt védeni kell a vallási közösségeket – mondta a vatikáni diplomácia első embere az Egyesült Államok külügyminisztériuma által szervezett washingtoni vallásszabadság-konferencián. Paul R. Gallagher érsek kifejtette: a muzulmán országoknak teljes jogú állampolgárokként kell a keresztényekre tekinteniük.

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma által szervezett vallásszabadság-konferencián, amelyen mintegy nyolcvan állam képviseltette magát – Paul R. Gallagher érsek, vatikáni külügyminiszter rámutatott; ahhoz, hogy globális mértékben megvalósulhasson a vallásszabadság, mindenek előtt világos fogalomhasználatra van szükség, gyakran ugyanis összekeverik a vallásszabadság, a vallás gyakorlásának szabadsága és a szólásszabadság fogalmakat. Mint mondta, a valláshoz hasonlóan a vallásszabadság is számos jótékony hatással bír a társadalom egészére nézve, ezért szükséges biztosítani a toleranciát és egy egészséges mértékű pluralizmust e téren.

A vatikáni diplomácia vezetője szerint egyszerre kell megóvni a vallási közösségeket a szélsőségektől és a nyugati világban tapasztalható puha üldöztetéstől. Hozzátette: a vallásszabadságot nem azzal lehet támogatni, hogy egyes országok megpróbálják módosítani más, kevésbé tehetős országok vallási hagyományait és értékeit. Óvott attól, hogy fejlesztési támogatásokat vallási szempontokhoz kössenek.

A Szentszék képviselője a muzulmán országokra vonatkoztatva kérte, hogy a keresztényeket is tekintsék azonos jogállású állampolgároknak. Paul R. Gallagher hangsúlyozta a vallási vezetők felelősségét a békés társadalmi légkör megteremtésében, amelyben megjelenik a párbeszéd jelentősége is.

A Vatikán külügyi vezetője a washingtoni konferencia Religious Freedom Institute által szervezett kísérőrendezvényén a Szentszék diplomáciai attitűdjét körvonalazva kifejtette; a katolikus egyház vezetése nem híve a hangos diplomáciai lépéseknek, ahogy a távolról tett elítélő nyilatkozatoknak sem. A különleges államnak természeténél fogva a világ legkülönbözőbb pontjain élő katolikusok érdekeit kell figyelembe vennie, s ezen érdekek mentén kell kialakítania a kölcsönös párbeszédre épülő külpolitikáját. 

S4C.News

A kép forrása a youtube.com.

Iratkozzon fel hírlevelünkre