Sziráki Péter: Elültetünk valamit a fiatalok szívében

Sokféle módszerről hallunk, amelyekkel a fiatalokat próbálják elérni, számukra iránymutatást adni. A különböző felvilágosító programok, az életvezetési tanácsokat megfogalmazó projektek egyik hiánypótló válfaja a zalaegerszegi Rád találtam dicsőítő csoport iskolákban végzett evangelizációs munkája. Még a „legegyházibb" intézményekben is akad bőven dolguk. Tevékenységük sikeres. A nyomukban a megszólított fiatalok élete megváltozik, és jobb irányt vesz. Az idén jubiláló zenekar vezetőjével, Sziráki Péterrel beszélgettünk a szolgálatukról és annak kihívásairól.

–Hogy indult ez az egész?

– Tíz évvel ezelőtt kaptuk az első felkérésünket Zalaegerszegen a Mindszenty iskolában, hogy egy lelki napot tartsunk középiskolás fiataloknak. Egyikünk emlékezett Jézus mondatára – nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket –, amelyből a nevünk is ered: Rád találtam dicsőítő csoport. Azokkal a fiatalokkal kezdtünk el közösen muzsikálni, akikkel korábban a templomban is végeztünk zenei szolgálatot. A lelki nap célja volt, hogy a fiatalokat egy újfajta módon, számukra érthetőbb nyelvezettel szólítsuk meg, hogy a szívükig érhessenek Jézus szavai. Fontos, hogy fiatalokból közösséget építsünk, akik szívesen bekapcsolódnak a munkánkba. Már vannak ilyenek.

– A keresztény könnyűzene még képes megszólítani a mai fiatalokat?

– Mindenféle eszközt és módot bevetünk annak érdekében, hogy a fiatalok nyitottságát fenn tudjuk tartani, akár világi slágerek eléneklésével. Apránként építkezünk, a hit alapköveit igyekszünk letenni eléjük, hogy lépésről-lépésre közelebb hívjuk őket Istenhez. A dicsőítés fogalmát hasonlattal szemléltetjük: ahogyan a fiú udvarol a lánynak, olyan módon kell nekünk is közelítenünk Jézushoz. A játékosság, a humor is része a programnak. A tanúságtételek őszintesége pedig mindig nyitott szívekre talál.

Ha valaki a korábbi drogfüggőségéről számol be, arról hogy majdnem „beledöglött” a korábbi életébe, de megtért, az megfogja, megérinti őket. Utána az istendicséret is könnyebben elindul.

Meg kell tanítanunk nekik mindent Isten szeretetéről. Ez ugyanolyan, mint amikor a kisgyerekek járni kezdenek. Mi már annak is örülünk, amikor a fiatalok felállnak a helyükről, mert ez már kifejezi a nyitást a részükről. Minél többször vagyunk ugyanazon a helyen, annál több pozitív gyümölcsöt láthatunk. Teljesen át tudom érezni, ami bennük végbemegy: nekem sem voltak kezdetben magától értetődőek a dicsőítő zenei attitűd olyan testtartásbeli megnyilvánulásai, mint mondjuk a kitárt karral való hálaadó ima és ének.

– Sikeresnek mondható egy-egy ilyen iskolai program?

– A résztvevő diákok által kitöltött kérdőívek azt mutatják számunkra, hogy megérinti őket az üzenet, amit el akartunk mondani. A kiscsoportos beszélgetések is ezt a tapasztalatot támasztják alá. Amit nem látunk soha előre, hogy a program végi közös imádság milyen fogadtatásra lel. Az általunk végzett közbenjáró imaszolgálat mégis megdöbbentően vonzó. Ez a Szentlélek ajándéka.

– Caramel nem is olyan rég úgy nyilatkozott, hogy amíg a szíve nem lett Istené, zavarta, ha egy dalban Istenről van szó. A fiatalok lelki nyitása után elindul a közös éneklés is?

– A Jézus mellett való szívből jövő döntés után minden megváltozik.

Innentől hallhatóan másképpen kezdenek el énekelni is. A gimisek ezeket a döntéseket még nem annyira képesek meghozni. De valamit el tudunk azért ültetni a szívükben egy későbbi döntéshez.

– Milyen zenei stílus a tiétek?

– Az ausztráliai Hillsonghoz hasonlító könnyűzenei stílus áll hozzánk a legközelebb. A tipikus CCM (Contemporary Christian Music) egy finomítottabb, a magyar lelkivilághoz adaptált verziója.

– A közelmúltban bejelentett kormányzati támogatás hozzá tudna járulni a már tíz éve hűséggel végzett zenei evangelizációs tevékenységetekhez?

–  Mivel a stílusunk bőven többet jelent a hagyományos „templomi gitáros kórusénál”, annak technikai megvalósulásához is több eszközre van szükségünk. A költségei ennek a zenei stílusnak amiatt nagyobbak, mert nem csak egy szál gitárral megyünk el muzsikálni. Ezért egy közepes, könnyen hordozható hangtechnikai felszerelésre van szükségünk. Ebben is szeretünk igényesek lenni. A hangtechnikai igényesség is egy lehetséges út a fiatalok szívéig. Ezért nagyon örülünk a beharangozott kormánydöntésnek. Biztosan tudnánk vele élni.

– Mik a jövőbeni terveitek?

– Idén szeretnénk egy nagyobb ünneplést tartani mindazokkal, akik az elmúlt tíz évben valamilyen módon kapcsolódtak a szolgálatunkhoz. Ez várhatóan Zalaegerszegen lesz. Egy válogatást is megjelentetnénk az elmúlt tíz év legjobb, legszeretettebb dalaiból. Nemsokára pedig, április 30-án az Eucharist együttes húsvéti nagy koncertjének leszünk előzenekara szintén az elmúlt évtized jubileumának apropóján, ahol olyan meghívott előadók társaságában muzsikálhatunk majd együtt Jézus dicsőségére, mint Mező Misi, Kübler Dani, Czinke Máté vagy a Fóris család. Aki velünk adna hálát a dicsőítő csoportunk tíz éves szolgálatáért, Budapesten ebben az időpontban találkozhat velünk.

 

– Egyházi részről elfogadott az a zenei tevékenység, amelyet ti végeztek?

– A keresztény könnyűzene oldaláról én még soha nem hallottam senkitől, aki azon a véleményen lett volna, hogy soha többé ne legyen orgonás szentmise, hanem kizárólag csak a „modern hangzások”. Ám az egyházzene hivatalos képviselői felől sajnos komoly ellenállás tapasztalható. A háttérben talán a párbeszéd hiánya és a könnyűzenei stílus eszközkészletének hiányos megismerése állhat. Ám

örömmel tapasztaltam, hogy a 777 offline idei, egyik első alkalmán igazi konszenzus alakult ki az egyházi komoly- és könnyűzene jelenlévő képviselői között.

Jó lenne, ha ez további párbeszédet indíthatna el. A keresztény könnyűzenei oldalt erre teljesen nyitottnak látom.

– A hagyományos egyházzene nem a képzettséget hiányolja a könnyűzenei oldalon, illetve, hogy a profán teret hódít a szakrális területen?

– Mindenképpen szükségesnek látom, hogy akik a keresztény könnyűzenét művelni akarják, előtte valamiféle képzésben részesüljenek.

Közösséget szolgáló, liturgiát ismerő, jól zenélő dicsőítő muzsikusokra van szükség a templomokban – akár orgonán, akár gitáron dicséri az Istent.

A templomi szolgálat mellett azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni e stílus evangelizációs aspektusát sem. Ahogyan a szentmisében a békekötés alkalmával érzelmeket fejezünk ki a megbocsátásban, ugyanúgy helye van azoknak a szent könnyűzenei énekeinkben is. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szentmisében a zene szolgálja a liturgiai cselekményt. Nem válhat öncélúvá.

(Fotó: Lambert Attila)

Iratkozzon fel hírlevelünkre