Az AfD a legnépszerűbb párt a német fiatalok körében

Maximilian Krah, AfD- képviselő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy marad pártja listavezetője az EP választásokra. Az Ifjúság Németországban (Jugend in Deutschland) felmérésének eredménye tovább bíztatja a német pártot, ugyanis a tanulmányból kiderült, az AfD lett a legnépszerűbb párt a fiatalok körében.

Krah hangsúlyozta, a választási kampánytól ideiglenesen távol marad. A politikus nem vett részt ezen kívül az AfD hétvégi, donaueschingeni választási kampánynyitóján, ahogyan arról a társelnökökkel folytatott beszélgetésen megállapodtak.

Az Ifjúság Németországban (Jugend in Deutschland) idei felméréséhez januárban és februárban több mint 2000, 14 és 29 év közötti fiatalt kérdeztek párt preferenciájukról, legnagyobb aggodalmaikról, személyes helyzetükről (pénzügy, egészség, karrier), valamint a társadalmi helyzettel (gazdaság, kohézió, politikai körülmények, életminőség) való elégedettségükről.

A tanulmányból kiderül, hogy a 2022-es 9% és a 2023-as 12%-hoz képest, most nagyot erősödve, a 30 év alattiak 22%-a szavazna az Alternatíva Németországért (AfD) pártra, amely eredménnyel az AfD lett a legnépszerűbb párt a fiatalok körében. Őket követik 20%-kal a támogatottságukat szintén növelni tudó Unió-pártok, majd a népszerűségükből a fiatalok körében is sokat vesztő Zöldek 18%-kal. A kancellárt adó SPD 12%-kal a negyedik helyen áll, míg a 2021-es Bundestag választáson a fiatalok körében a Zöldek mellett rendkívül jól szereplő FDP-t most már csak 8% támogatná, az épphogy csak a 7%-t elérő Die Linke-t megelőzve. Elmondható tehát, hogy a fiatalok többsége ma Németországban inkább jobboldali/konzervatív beállítottságú.

Ennek a változásnak kézzelfogható okai vannak, mint arra a tanulmány eredményei is rámutatnak. A fiatalok szerint az infláció (65%), az ukrajnai, valamint közel-keleti háborúk (60%), a drága vagy szűkös lakhatás (54%), illetve a társadalom megosztottsága és az éghajlatváltozás (49%) jelentik a legnagyobb problémákat. Ezen felül egyetlen más problémakörnek sem növekedett annyira a jelentősége a 30 év alattiak körében, mint a migrációs válságnak. Két évvel ezelőtt ezt még a megkérdezettek 22%-a tartotta aggasztónak, idén ez az arány már 41%. A szerzők felhívják továbbá a figyelmet arra is, hogy a menekültek befogadásának támogatása is jelentősen visszaesett: Egy 2019-es másik felmérésben még 57% helyeselte azt, míg a mostani kutatásban ez az arány már csak 26%.

A felmérésből kiderül továbbá, hogy bár a „nagyon elégedett” és „nagyon elégedetlen” skálán a saját anyagi helyzetükkel, a karrierlehetőségekkel, az egészséggel és a társadalmi elismeréssel kapcsolatos elégedettség összességében továbbra is enyhén pozitív, mindenhol csökkenés tapasztalható (a tendencia már 2022-ben és 2023-ban is jelen volt).

A címlapképen Alice Weidel, a német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke az előző napi bajorországi és hesseni tartományi választások után a párt berlini székházában tartott sajtóértekezleten 2023. október 9-én.
MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Iratkozzon fel hírlevelünkre