Nigériai atya: Ha a családok együtt imádkoznak, újra növekedni fog az egyház és virágozni a hitélet

Nigériából, az Orlu-i Egyházmegyéből érkezett Kelet-Magyarországra a 2020-ban pappá szentelt 37 éves Okonkwo Chrysogonus Chinwuba atya, valamint a 26 éves Anaele Charles Chibuike és a 25 éves MGBE Cyprian Amobi papnövendékek, akik a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye támogatásával folytatják tanulmányaikat hazánkban.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök és Dr. Augustine Tochukwu Ukwuoma, az Orlu-i Egyházmegye püspöke között 2023. június 22-én Debrecenben, a püspöki hivatalban született erről megállapodás.

A papnövendékek kisszemináriumban végeztek Orlu-ban, ott filozófiát is tanultak, hazánkban pedig a magyar nyelv elsajátítását követően 2024 szeptemberétől a Központi Szemináriumban folytatják tanulmányaikat.

Nigériából, az Orlu-i Egyházmegyéből érkezett Okonkwo Chrysogonus Chinwuba atya, Anaele Charles Chibuike és Cyprian Amobi. Fotó: dnyem.hu

Chrysogonus atya az orvosi egyetemet fogja elkezdeni Debrecenben, ez alatt az idő alatt pedig a városban tanuló külföldi diákok és vendégmunkások közösségét vezeti a Szent László Plébánián, ahol egyéb feladatai mellett vasárnaponként 15 órától angol nyelven mutat be szentmisét.

Okonkwo Chrysogonus Chinwuba atya az egyházmegye sajtóirodájának adott interjújában háláját fejezti ki Palánki Ferenc megyés püspöknek, hogy lehetőséget biztosított számukra. Mint mondta, nagy örömmel vesznek részt az egyházmegye pasztorális munkájában is, otthon érzik magukat a mosolygós, vendégszerető, kedves emberek között. Szeretettel kérik a híveket, hogy imádkozzanak értük, igyekezetükért, amelyben különösen a magyar nyelv elsajátítása igényel számukra nagyobb erőfeszítést.

Az atya elmondta, miért fontosak számára a lelkipásztori hivatása mellett az orvosi tanulmányai: “Az Orlu-i egyházmegyének vannak kórházai, ahol mindig orvoshiány van, így ott a betegpasztoráció mellett hasznosíthatom majd az orvosi diplomámat is. Egyébként sem áll messze egymástól a két hivatás: az ember testi és lelki egészségének gondozása, gyógyítása.”

Európában csökken a keresztények száma, nagyon kíváncsi voltam arra, hogy itt mivel fogok találkozni, de bátorító jeleket látok. Az emberek járnak templomba, mindent megtesznek, hogy közösségeik fennmaradjanak, napi szintű szentségimádás is van, és az egyházmegye papi ellátottsága is reménységre ad okot

– számolt be tapasztalatairól Okonkwo Chrysogonus Chinwuba.

“Ha javasolni kellene, hogyan növekedjen a hit, akkor azt mondanám az atyáknak, hogy legyenek bátrabbak. Ezt csak akkor tudják megtenni, ha időt töltenek azzal, aki küldi őket, vagyis Jézussal. A híveket pedig arra bátorítanám, hogy soha ne veszítsék szem elől az örökkévalóságot. Nem az a minden, ami itt van a földön, földi életünk véget ér, de az utunk folytatódik. Vigyázzanak a családjaikra! A gyermek a családban tanul meg imádkozni, a szülők ott adják át hitüket. Ha a családok együtt imádkoznak, akár együtt végzik a szentségimádást, akkor újra növekedni fog az egyház, és virágozni fog a hitélet” – fogalmazott.

A nigériai lelkipásztor hazája, illetve szűkebb környezete, az Orlu-i Egyházmegye életéről is beszámolt: “a Szentháromság oltalma alatt álló Orlu-i Római Katolikus püspökséget 1980. november 19-én alapította Szent II. János Pál pápa, és 1981 február 15-én nevezte ki első püspökét, a boldog emlékezetű Gregory O. Ochiaghát” – mondta. “2017-ből származó adatok szerint a katolikus hívek száma 1.325.115 fő volt. A püspökség területén 691 kisszeminarista, 170 szeminarista tanul, 5 szerzetes testvér, és 119 szerzetes nővér szolgál. A püspökségnek 462 papja van, akik közül 157 misszióban, a püspökségen kívül tevékenykedik” – sorolta.

Az interjúban a szörnyű nigériai keresztényüldözések is szóba kerültek:

A keresztényüldözés Nigéria északi és a nyugati részén fordul elő. Nigéria nagy kiterjedésű ország, politikailag erősen széttagozódik. Az Orlu-i Egyházmegye az ország déli részén helyezkedik el. Néhány évtizede függetlenedési háború dúlt a területünkön az önálló nemzetté válásunkért – ez egy véres háború volt –, de a szuverenitás nem történt meg. Ennek következményeit, utóhatásait a mai napig elszenvedjük. Nem a keresztényüldözés az, amit ott megélünk, hanem ez a konfliktus

– mondta.

Hölvényi György: Keresztényüldözés zajlik Nigériában

Az atya elmondta, hogy az elszakadási mozgalom továbbra is jelen van a politikai életben, mert az Ibo nép nem vehet részt az ország életében, a hivatalok, tisztségek betöltésénél sem részesítik előnyben őket. A politikai ellenzék központja Orlu-ban van, az egyházmegye központjában. A főpásztor igyekszik közvetíteni a helyi lakosság és a nigériai kormány között.

Forrás: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Címlapkép: Okonkwo Chrysogonus Chinwuba atya. Forrás: dnyem.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre