Brit titkosszolgálati anyagok szerint Oroszország a korábbi Wagner-csoport tagjaiból alakítana ki az Európába irányuló migráció felett ellenőrzést gyakorló „határrendőrséget” a líbiai partoknál

Szigorúbb bevándorlási és állampolgársági törvénnyel, uniós támogatással, valamint egy Olaszországgal kialakított közös migrációs stratégiával védekezne az irreguláris migrációval szemben Finnország. Az Oroszországgal közös határán tavaly ősz óta jelentős migrációs nyomással szembenéző Finnország jobboldali kormánya megerősítené a határvédelmet, és szigorítaná a bevándorlási jogszabályokat – számolt be róla csütörtöki Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Finnországnak 2023 ősze óta jelentős migrációs nyomással kell szembenéznie Oroszországgal közös határszakaszán.

Ez Helsinki szerint a Kreml részéről egy politikai nyomásgyakorlást célzó, hibrid támadás Finnország NATO-csatlakozása miatt.

Finnország minden Oroszországgal közös határátkelőhelyét zárva tartja

Míg az érkezők száma a többi európai útvonalon tapasztalhatóhoz képest alacsonyabb, a finn határ egy nehezen védhető, erdős, mocsaras táj. Szakértők szerint a nyár közeledtével fokozatosan emelkedhet a migrációs nyomás a határon, melynek eredményeként az észak-európai ország szigorítja bevándorlási és határvédelmi szabályozásait.

Az Európai Unió Külügyi Tanácsának április 22-i luxemburgi ülésén Olaszország és Finnország bejelentette, közös migrációs stratégiát terveznek kialakítani. A stratégia az embercsempészet és a migráció politikai nyomásgyakorló eszközként való használata elleni küzdelmet tűzte ki céljául. Olaszország hasonló kihívásokkal néz szembe, mint Finnország.

A The Telegraph által feltárt brit titkosszolgálati anyagok szerint ugyanis a Kreml egy „határrendőrség” felállítását tervezi a líbiai partoknál a korábbi Wagner-csoport és helyi milíciák segítségével, melynek célja az Európába irányuló migráció feletti kontroll lenne.

Róma attól tart, amennyiben Oroszország terve megvalósul, hasonló szervezett migrációs áramlásokkal kell szembenéznie, mint Finnországnak.

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének április 19-i finnországi látogatásán Petteri Orpo finn miniszterelnök bejelentette, országa anyagi támogatást kér az Európai Uniótól az Oroszországból érkező migrációs nyomás kezelésére.

A hosszú, több mint 1300 km hosszú finn-orosz határ védelme, valamint a fizikai határzár kiépítése súlyos költségekkel jár, melynek támogatására a finn kormányfő a tagállamok, valamint a Bizottság segítségét kérte. Petteri Orpo és Ursula von der Leyen kiemelte, a finn határ védelme egész Európa érdeke, ugyanis az orosz hibrid fenyegetés végső célja nemcsak Finnország, hanem az egész európai közösség destabilizációja.

A liberális-konzervatív Nemzeti Koalícióból, a jobboldali Finnek Pártjából és a kisebbségi csoportokat képviselő Svéd Néppártból álló Orpo-kormány emellett egy olyan javaslatcsomagot is előterjesztett, melynek célja a bevándorlók juttatásainak csökkentése és a tartózkodási engedélyek időtartamának megrövidítése. Emellett az állampolgárság megszerzésének feltételei is szigorodnának, valamint a folyamat időtartama is hosszabbodna.

Nem először néz szembe Finnország mesterséges migrációs nyomással: 2015-ben Oroszország hasonló eszközzel sújtotta szomszédját a Krím annektálása miatt kivetett szankciók miatt. A finnországi migrációs válság karakterisztikáiban hasonló a 2021 óta tartó belorusz (vagy keleti) migrációs válsághoz.

Címlapkép: Az Olasz Vöröskereszt munkatársai és csendőrök nézik, amint illegális bevándorlók hagyják el az Ocean Viking hajót a dél-olaszországi Bariban 2023. december 30-án. A civilhajó összesen 244 migránst vett fedélzetére a líbiai partok közelében. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Donato Fasano

Iratkozzon fel hírlevelünkre