Finnország minden Oroszországgal közös határátkelőhelyét zárva tartja

Meghatározatlan ideig zárva tartja Finnország az Oroszországgal közös határátkelőhelyeit. A finn kormány tavaly novemberben, az irreguláris migrációs nyomás növekedésére hivatkozva zárta le mind a nyolc, Oroszországgal közös határátkelőhelyét – mutatott rá pénteki Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

A finn belügyminisztérium április 4-i döntése értelmében meghatározatlan ideig zárva tart az Oroszországgal közös határ a migrációs nyomás növekedése miatt. A döntés a tengeri határátkelőhelyeket is érinti. Helsinki szerint az irreguláris migránsok számának növekedése mögött Oroszország áll.

A finn-orosz határ 2023 ősze óta kisebb megszakításokkal zárva tart. Helsinki azzal vádolja Moszkvát, hogy hibrid fenyegetésként használja a friss NATO-tagállam ellen a migrációt. Oroszországot korábban is vádolták azzal, hogy az irreguláris migráció szervezésével kíván nyomást gyakorolni az európai országokra. Finnország (és Norvégia) ellen – egyes vádak szerint – legutóbb 2015–2016-ban alkalmazta Oroszország a migráció szervezését azzal a céllal, hogy a két észak-európai állam enyhítse a Krím annektálása miatt rájuk kivetett szankciókat.

2021-ben Belarusz irányából érkeztek ezrével közel-keleti irreguláris migránsok Lengyelországba, miután Varsó és a balti államok csatlakoztak az Oroszország-elleni szankciókhoz.

2024-ben azonban Helsinki gyorsabban és hatékonyabban reagált, mint 2015-ben. Az 1 300 kilométer hosszú határszakasz lezárását már novemberben megkezdték a finn hatóságok.

Mari Rantanen finn belügyminiszter kiemelte, hogy a hatóságok a kialakult helyzetet egy hosszú távú fenyegetésnek tekintik. Megfigyelésük szerint nem történt a téli-tavaszi időszak során enyhülés, sőt, a szituáció a határon egyre rosszabb. A belügyminisztérium információi szerint több száz, akár több ezer migráns is várakozik a határ orosz oldalán arra, hogy Finnország megnyissa határait.

A finn-orosz határ 2023 áprilisa óta nemcsak az Európai Unió, hanem a NATO külső határa is. A határszakasz nehezen járható, erdőségekkel, folyókkal, tavakkal és mocsarakkal tarkított. Emiatt a mesterséges migrációs válság a nyolc határátkelőhelyre korlátozódott eddig.

A Kreml általánosságban tagadja Finnország vádjait és egyelőre nem is reagált Helsinki határlezárással kapcsolatos döntésére. A finn lépés értelmében a norvégiai Storskog maradt az utolsó nyitva tartó határátkelőhely Oroszország és a schengeni övezet tagállamai között.

Címlapkép: Határőrök a finn–orosz határ mentén a délkelet-finnországi Imatra határátkelő közelében épített kerítés mellett 2023. október 26-án. Finnország áprilisban kezdte meg a kétszáz kilométer hosszúra tervezett kerítés építését. Az Európai Unión belül Finnországnak van a leghosszabb közös határa Oroszországgal, közel 1350 kilométer. Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt

Iratkozzon fel hírlevelünkre