Ezerhatszáz tudós: Nincs éghajlati vészhelyzet! 

Egy ilyen őrült nyár után – amelyet részint kiszáradt folyók és lángoló erdők, másrészt tomboló hurrikánok, sárlavinák és házaikból elűzött emberek jellemeztek –, nem kis meglepetést okozott 1600 (pontosan 1609) tudós nyilatkozata, amely szerint egyáltalán nincs éghajlati vészhelyzet. Ez az állítás élesen szembemegy a „nulla kibocsátás” céljával és az ENSZ tervezett „Vészhelyzeti Platformjával”.

Az egész ügyben az a legfurcsább, hogy mindkét fél a tudósokra és a tudományra hivatkozik. 2022-ben António Guterres ENSZ-főtitkár például ezt mondta drámai videóüzenetében: „Gyorsan haladunk az éghajlati katasztrófa felé: nagyvárosok víz alatt, soha nem látott hőhullámok, ijesztő viharok, széleskörű vízhiány, több millió növény- és állatfaj kihalása. Ez nem fikció vagy túlzás”.

Mindezt azután mondta, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének III. munkacsoportja aznap adta közre a Climate Change 2022: Mitigation of Climate Change (Éghajlatváltozás 2022), 17 fejezetből álló jelentését. Ebben a munkacsoportban is több száz kutató dolgozott, és az ENSZ végül elfogadta, hogy a légkör felmelegedését – az ipari forradalom előtti állapotokhoz képest – 1,5 Celsius-fokkal csökkenteni kell, és legkésőbb 2025-ig el kell érni az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának csúcspontját. 2030-ig pedig már 43 százalékkal kell csökkenteni, s ezzel egyidejűleg a metán kibocsátását is körülbelül egyharmaddal kellene mérsékelni. Üvegházhatású gázok „fő bűnöseként” a szén-dioxidot nevezték meg, hozzájuk csatlakoznak azok a nagyvárosok, amelyek e gáznak a fő kibocsátói. (Egyébként ilyen gázok a metánon kívül a dinitrogén-oxid és az ózon.)

De ez csak az első lépés volt. Az ENSZ azt tervezi, hogy létrehoz egy, az egész világra szóló „Vészhelyzeti Platformot”, amely jelentős hatalmat adna neki jövőbeli „globális sokkok”, például egy újabb világméretű járvány esetén.

És itt kap az egész ügy egy vajszínű árnyalatot: lévén, hogy a Vészhelyzeti Platform, amelyet jövőre el szeretnének fogadtatni, felhatalmazná az ENSZ-t arra is, hogy „biztosítsa, hogy minden résztvevő olyan kötelezettségvállalásokat tegyen, amelyek érdemben hozzájárulhatnak a reagáláshoz, és hogy felelősségre vonhassák őket e kötelezettségvállalások teljesítésének elmulasztásáért”.

Más szóval, az Egyesült Nemzetek példátlan hatalmat kapna a világ jelentős területének állami és magánszektora felett, mindezt egy ma még ismeretlen válság elleni küzdelem nevében. Ráadásul a főtitkárnak joga lenne határozatlan ideig fenntartani a Vészhelyzeti Platformot, a tagállamok újbóli felhatalmazása nélkül.

A TheFederalist szerint az USA ENSZ-be delegált nagykövete azt mondta, hogy a Biden kormány támogatni fogja ezt az elképzelést. Ehhez még hozzávehetjük, hogy az ENSZ éves költségvetésének 22 százalékát az Egyesült Államok állja, és hogy António Guterres ENSZ-főtitkár korábban a világkormány bevezetéséről beszélt azon a sajtókonferencián, amelyen a szervezet Alapokmányának 75. születésnapjáról szólt, amivel egyértelműen a globális elit pártjára állt – szóval mindez már több mint vajszínű árnyalat. Jóval több, mert megerősíti azt a feltételezést, hogy a valódi hatalom urai a „világkormány” eléréséhez eszközül használják a már meglévő nemzetközi szervezeteket, így az ENSZ-t, valamint a WHO-t is.

De vissza az éghajlati vészhelyzetet tagadó 1609 tudós (CLINTEL) nyilatkozatához. Ők először is azt képviselik, hogy a Föld éghajlata mindig változott, amióta létezik, és a bolygó számos hideg és meleg fázison ment keresztül.

A legutóbbi „kis jégkorszak” 1850-ben ért véget, ezért nem meglepő, hogy most a felmelegedés időszakát tapasztaljuk – áll a nyilatkozatukban.

Az éghajlati modelleknek sok hiányosságuk van, és távolról sem hihetőek, de politikai eszköznek használják őket – állítják, hozzátéve, hogy ezek a modellek „eltúlozzák az üvegházhatású gázok hatását”, és „figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a légkör szén-dioxiddal való dúsítása előnyös”. Például annak ellenére, hogy az éghajlatváltozással riogatók a szén-dioxidot környezetkárosítónak minősítik, a koalíció szerint viszont ez a gáz „nem szennyező anyag”.

A szén-dioxid „elengedhetetlen” minden földi élethez, és kedvező a természet számára. Az extra szén-dioxid a globális növényi biomassza növekedését eredményezi, miközben világszerte emeli a növények hozamát.

A CLINTEL jelentése elutasította azt a narratívát is, hogy a globális felmelegedés a megnövekedett természeti katasztrófákhoz, például hurrikánokhoz, árvizekhez és aszályokhoz kapcsolódik, hangsúlyozva, hogy „nincs statisztikai bizonyíték” ezen állítások alátámasztására.

„Nincs éghajlati vészhelyzet, ezért nincs ok pánikra és riasztásra. Határozottan ellenezzük az irreális nulla nettó szén-dioxid-kibocsájtásra vonatkozó politikát”

– hangsúlyozták, majd kiemelték, hogy a CLINTEL aláírói között van két Nobel-díjas is: John Francis Clauser amerikai és Ivan Giaever norvég-amerikai fizikus.

„Az éghajlatváltozásról szóló népszerű narratíva a tudomány veszélyes korrupcióját tükrözi, amely veszélyezteti a világgazdaságot és emberek milliárdjainak jólétét” – mondta Clauser, majd hozzátette: „Az elhibázott klímatudomány masszívan sokkoló újságírói áltudománnyá vált. Cserébe az áltudomány bűnbak lett egy sor más, egymástól független bajért. Félrevezetett üzleti marketing ügynökök, politikusok, újságírók, kormányzati szervek és környezetvédők támogatták és terjesztették ki. Véleményem szerint nincs igazi klímaválság”.

A The Epoch Times-nak adott interjújában John Christy, a huntsville-i Alabama Egyetem klimatológusa és légkörtudományi professzora elutasította a rekord magas hőmérsékletek narratíváját. „Regionális szinten a Nyugat az elmúlt 100 évben a legtöbb forró nyári rekordot tapasztalta, de az Ohio-völgy és a Közép-Nyugat felső része érezte ezt a legkevésbé” – mondta. „Az Egyesült Államok egészét tekintve az elmúlt 10 év csak átlagos számú rekordot produkált. Még mindig az 1930-as években volt a legnagyobb felmelegedés”.

Szerinte az éghajlatváltozás narratíváját arra használják, hogy igazolják az Egyesült Államokban az életmód megváltoztatását, például a háztartási gépek korlátozását, sőt betiltását.

Februárban például a DOE (az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma) olyan energiahatékonysági szabályokat javasolt a gáztűzhelyekre vonatkozóan, amelyek az Egyesült Államokban értékesített ilyen berendezések összes új modelljének felét érintenék, miközben a meglévők többségét már nem engednék működni.

Júniusban olyan szabályokat javasoltak, amelyek előírják, hogy a mennyezeti ventilátoroknak energiahatékonyabbaknak kell lenniük, ami azt eredményezi, hogy a gyártóknak évente 86,6 millió dollárt kell fizetniük a megnövekedett költségek miatt.

Júliusban az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága olyan politikát javasolt, amely szinte az összes meglévő hordozható gázgenerátort eltávolítaná a piacról. 

És így tovább…

Nem tudjuk kinek van igaza. Éppúgy lehetséges, hogy az idei „felfordult” időjárás az ENSZ által megkérdezett tudósok véleményét erősíti, mint az, hogy ez a nyár csak egy kivételes eset amelyből még nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni. 50-100 év múlva okosabbak leszünk.

A címlapkép illusztráció. Fotó forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre