Tippek, ha allergiás gyerekkel utazunk nyáron

Nyáron szívesen időzünk a szabadban, kirándulunk vagy vízparton töltjük az időt. Ahhoz, hogy a vakáció és a nyaralás valóban nyugodtan és pihentetően teljen, fontos, hogy megfelelően felkészüljünk rá, különösen, ha pollenallergiás gyermekekkel kelünk útra. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa ad néhány praktikus tanácsot.

Kellemetlen tünetek

Nyáron számos allergiát okozó növény virágzik, így napjainkban egyre többen kénytelenek megküzdeni a tavasztól akár őszig is elhúzódó szénanáthás tünetekkel. A pollenallergia első tünetei akár már 2-3 éves korban is jelentkezhetnek gyerekeknél. Még éjszaka is orrdugulás nehezítheti az alvást, így a gyermek gyakran fáradtabban ébred, és nappal is nyűgösebb. Nyáron gyakran jelentkeznek asztmás tünetek is, amelyeket szintén pollenek, illetve egyéb allergének (például penészgombaspórák) váltanak ki. Allergiás asztma esetén így ebben az időszakban nagyobb eséllyel jelentkeznek a jellegzetes ziháló, sípoló légzéssel, mellkasi szorítással járó panaszok.

Megfelelően beállított gyógyszeres kezelés és rendszeres szakorvosi kontroll mellett a szénanáthás vagy asztmás gyermeket sem kell megfosztanunk a szabadban mozgás, játék örömétől – hangsúlyozza dr. Balogh Ádám. Arra azonban figyeljünk, hogy szénanáthás, asztmás gyermekeknek lehetőleg ne a reggeli órákban (5 és 10 óra között) szervezzünk szabadtéri programot, mivel ebben az időszakban a legmagasabb a pollenkoncentráció. Figyeljünk az olyan tényezőkre, amelyek asztmás rohamot okozhatnak: ilyen például az ózonkoncentráció emelkedése, hőmérséklet-, hirtelen légnyomás- és páratartalom-változás, az erős szelek.

A helyszín és az időpont kiválasztása

Belföldi nyaralás esetén, az úticél kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy egyes országrészekben a pollenkoncentráció mértéke igen eltérő, más tájakhoz képest többszörös is lehet.

A nyaralás időpontjának és helyszínének megválasztásakor vegyük figyelembe a leginkább tüneteket okozó allergén növény virágzásának időszakát. Pollennaptár segítségével kiválaszthatjuk azt az időszakot, amikor a pihenést kevésbé zavarják majd az allergiás tünetek.

Ha lehetőségünk van rá, válasszunk tengerparti nyaralóhelyet. A mediterrán térség növényzete nagyban különbözik a hazai növényvilágtól, így – mivel nincs allergénterhelés – az allergiás tünetek intenzitása is csökken. Ezen felül pedig a tengerparti sós levegőnek mind az asztmás, mind pedig az allergiás tünetek javulásában fontos szerepe van.

A hegyvidéki környezet nemcsak nagyszerű túrázási, sportolási lehetőségeket kínál, de tiszta levegőjével nagymértékben hozzájárul az allergiás, asztmás betegek állapotának javulásához. A magasság miatt ugyanis a légszennyezettség és az allergének koncentrációja is csökken. Ha módunk van rá, a hegyvidéki nyaralás során érdemes barlangokba is ellátogatnunk, ahol allergénektől mentes környezetben tölthetünk pár órát. A barlangok alacsony hőmérséklete a baktériumok, vírusok szaporodásának sem kedvez.

Tanácsok az étkezéshez

Pollenallergia esetén kellemetlen tüneteket okozhat bizonyos élelmiszerek fogyasztása. Néhány zöldség, gyümölcs és fűszernövény szájüregi tüneteket provokálhat: bizsergés, égő érzés, torokviszketés jelentkezhet. A tünetek hátterében az úgynevezett keresztallergia jelensége áll. Lényege, hogy olyan kicsi lehet két allergizáló anyag között a szerkezeti különbség, hogy az immunrendszer – különösen, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra – nem képes különbséget tenni közöttük.

Parlagfű allergiás gyermekek esetén ezért óvatosság indokolt például görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom és uborka fogyasztásakor. A pollen–étel keresztreakció nem minden beteg esetében áll fenn, előfordulása az allergiások körében tíz százalék alatti. Tehát csak abban az esetben szükséges eltiltani a gyermeket az említett ételektől, ha korábban már panaszt okoztak.

Nyaralás előtt szerezzük be a szükséges gyógyszereket!

A biztonságos és nyugodt kikapcsolódás gondos és körültekintő felkészülést igényel a szülőktől. Fontos az elrendelt gyógyszerek rendszeres és megfelelő adagban történő alkalmazása. Gondoljunk arra, hogy ezekből mindig elegendő mennyiség álljon rendelkezésre, különösen, ha hosszabb nyaralásra indulunk.

Forrás: Gyermekgyógyászati Központ

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre