A kapcsolatok megromlása miatt maradt el az orosz-amerikai konzultáció

A hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START-szerződéssel foglalkozó orosz-amerikai konzultatív bizottság kairói ülését az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokban kialakult „rendkívül negatív helyzet” miatt halasztotta el Moszkva – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegramon megosztott kommentárjában.

„A döntést politikai szinten hozták meg, tekintettel az orosz-amerikai kapcsolatokban kialakult rendkívül negatív helyzetre, amelyet Washington teremtett, és amely folyamatosan romlik” – közölte a szóvivő.

Zaharova szerint Washington részéről minden vonatkozásban a legmagasabb szintű toxikusság és ellenséges hozzáállás tapasztalható.

A szóvivő által megfogalmazott álláspont szerint az Oroszországgal szembeni minden amerikai lépés annak a „beteges szándéknak van alárendelve”, hogy az Egyesült Államok, ahol csak lehet, ártson Oroszországnak.

„Elvárjuk az Egyesült Államoktól, hogy tegyen jóhiszemű erőfeszítéseket annak érdekében, hogy 2023-ban létrejöjjenek a kétoldalú konzultatív bizottság ülésének és annak feltételei, hogy vissza lehessen térni a START-szerződés valamennyi rendelkezésének teljes körű végrehajtásához” – írta a szóvivő.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden Moszkvában újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem volt hajlandó figyelembe venni Oroszország prioritásait és jelzéseit, sőt, ezekkel ellentétes lépéseket tett. Moszkva ezért a diplomata szerint nem tehetett mást, mint azt, hogy lemondja a hadászati fegyverzetek ügyében betervezett kétoldalú konzultációt. A diplomata szerint a felek a bizottság munkaprogramjáról sem jutottak teljes egyetértésre.

Zaharovával egybehangzóan azt mondta, hogy Moszkvában a tanácskozás elhalasztásáról szóló döntés politikai szinten született meg. Rjabkov szerint Washington kizárólag az Új START-szerződésben előírt ellenőrzések felújítására összpontosított, és nem szándékozott előbbre lépni az Oroszország számára prioritást jelentő területeken.

A helyettes tárcavezető elmondta, hogy Moszkva idővel újabb időpontokat fog javasolni Washingtonnak a START-bizottság ülésére, de valószínűleg nem erre az évre. Mint mondta, az orosz fél nem előzetes feltételekről kíván tárgyalni, és egy olyan működőképes programról szeretne megállapodni a következő ülés számára, amely kiegyensúlyozott és mindkét fél érdekeinek megfelel.

A diplomata szerint Oroszország számára fontos volt, hogy a halasztással politikai jelzést küldjön a kialakult helyzetben, mert a kétoldalú napirendet utaló kérdések fontosabbak, mint a START keretein belüli munka néhány technikai és mechanikai kérdése. Azt hangoztatta, hogy kétoldalú kapcsolatokat leépítő Egyesült Államoknak kellene kezdeményeznie a párbeszéd újrafelvételét Oroszországgal a stratégiai stabilitásról, a tárgyalások pedig ezen a területen csak akkor lehetségesek, ha Washington hajlandó az egyenrangú párbeszédre.

(MTI)

A címlapképen Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője és Vlagyimir Jermakov, a külügyminisztérium fegyverzetkorlátozási osztályának vezetője látható a védelmi minisztérium kubinkai kiállítási központjában és gyakorlóterén tartott sajtóértekezleten 2018. június 22-én. Forrás: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Iratkozzon fel hírlevelünkre