Dupla koncert és telt ház – az Eucharist Veszprémben járt

Mező Misi, Szabó Balázs, Zámbori Soma és az Eucharist csapata az örömhírt hozta el Veszprémbe – dalban és versben.

2022. július 11-én, vasárnap a Veszprémvölgy Kolostor és Kertek elnevezésű meseszép parkban található, úgynevezett „Jezsuita-templomban” keresztény könnyűzenei koncerten vehettek részt a veszprémiek. Az Eucharist együttes Mező Misivel és Szabó Balázzsal kiegészült zenekara a korábban tervezett egy helyett két koncertet adott egymás után a jelentős érdeklődés miatt. A közönség megtöltötte a délután 17:00 órakor és az este 19:00 órakor kezdődő előadások mindegyikét. Zámbori Soma színművész a Bibliából származó igehelyek művészi interpretálásával és versekkel emelte – vagy helyesebb úgy fogalmazni, mélyítette – az este evangéliumi üzenetét. A zenei eseményt a szervezők a jövőre kulturális fővárossá váló Veszprém programjainak előfutár alkalmaként rendezték meg.

Az Eucharist együttes duplakoncertjén Zámbori Soma a vendégeket köszöntve hangsúlyozta a kultúrevangelizáció fontosságát. Mint mondta: a zenével-énekkel a legszebb dolog, amit tehetünk, ha Isten dicsőítjük vele. Gável András örömét fejezte ki, hogy egy olyan megtisztelő helyen zenélhetnek Istennek, amely nemsokára a kultúra fővárosa lesz. Az énekes szerint a kultúra „ezen a vidéken nem elválasztható az evangélium örömhírétől, bármennyire is próbálkoznak vele”.

Gável András (b) és Mező Misi (j) a veszprémi „Jezsuita-templomban” tartott koncertjük közben. Fotó: Machalik Krisztina/Eucharist

Mező Misi a Gável Gellérttel és Andrással közösen szerzett A te terved című dalukról elmesélte, hogy a koronavírus-járvány ajándékának tekinthető, hogy megszületett a másik három közös daluk mellett. A szám üzenetétről szólva felhívta a figyelmet, hogy az ember sokszor keresi a saját boldogulását az egyéni elképzelései mentén. Fontos azonban, hogy elfogadjuk a Teremtő vezetését az életünkben, hiszen az ő terve mindig jó és tökéletes – magyarázta az énekes.

Zámbori Soma színművész előadás közben a veszprémi „Jezsuita-templomban”, az Eucharist együttes koncertjének részeként, 2022. július 11-én. Fotó: Machalik Krisztina/Eucharist

A jelenlévők visszajelzései jól igazolták, hogy az Eucharist együttes koncertje és Zámbori Soma színművész prózai előadása egyaránt tolmácsolni tudta feléjük Isten szeretetét. Elhangzott: ez nem egy pusztán kulturális esemény, mert az előbb-utóbb élettelenné is válhat. Az élő Jézus Krisztussal találkozhatunk az életünkben, ha elfogadjuk a kereszt ajándékát nap mint nap. Ezt követően a különböző felekezetekből érkezett közönség tagjai egy szívvel és erővel zengték a Tápláló szent kenyér kezdetű éneket abban a reményben, hogy egyszer mindannyian, közösen ülhetik körbe a Jézus Krisztus által megterített asztalt.

A Mező Misi által énekelt Múlnak az évek című dalhoz kapcsolódóan az előadók úgy fogalmaztak: már látható egy „új templom”, amely a jelenlévők szíveiből épül fel, bármelyik felekezetből is érkeztek. Egy templom, amelynek az ajtaja fölé azt a jézusi mondatot vésték fel: „hogy egyek legyenek”.

A Veszprémvölgyi Görög Apácakolostor romjai és a „Jezsuita-templom” rendezvényhelyszín. A hagyomány szerint itt készült a koronázási palást Gizella királyné és udvarhölgyei közreműködésével. Fotó: Machalik Krisztina/Eucharist

A második koncert humoros különlegessége volt, hogy azt az egyik dal végét megzavarta egy, a rendezvény ajtaja előt elsétáló kutya becsaholása, amely megihlette a műsorvezetői és házigazda feladatokat is ellátó színművészt, aki rögtönözve, végül József Attila egyik versét szavalta el. A ráadások során az előadók a különleges körülmények között született, Szentháromság című dalt tanították meg a közönséggel. A Szentkirályszabadjai Református Egyházközség programjáról minden résztvevő szeretettel feltöltődve tért haza.

 

 

Mező Misi: Ne csak a jóban adjunk hálát Istennek!

Ez nem egy fesztivál, hanem valódi együttlét volt – első alkalommal rendezték meg a Dicsőítő Szigetet

Lángolt a veszprémi dicsőítők szíve a zenei workshopon

Fotó: Machalik Krisztina/Eucharist

Iratkozzon fel hírlevelünkre