Hitük miatt száműztek több keresztény családot egy vietnámi faluból

vietnámi keresztény

Négy családot száműztek egy faluból Vietnám Nghe An tartományában, miután a keresztény hitre tértek.

Xong Ba Thong, az egyik családfő a Radio Free Asia-nak mesélt a helyzetükről. Elmondta, hogy családjával 2017-ben tértek meg, miután sokat hallgatták a Keresztény rádió közvetítéseit.

Rajtuk kívül három másik család tért meg a faluban, aminek a helyi közösség, illetve a hatóságok egyáltalán nem örültek. A falu – ahogy egyébként az egész ország – lakosainak többsége kommunista és ateista nézeteket vall.

A keresztény családok otthonaiban egyre gyakrabban tettek látogatást a hatóságok, és többször beidézték őket a rendőrségre is. Egy idő után elkobozták a mezőgazdasági eszközeiket, majd kikapcsolták az áramot is, ezzel ellehetetlenítve az életüket.

Xong Ba Thong először a Vietnámi Evangéliumi Egyházhoz fordult, majd beszélt a helyi hatóságokkal is. Nem sok eredménnyel.

„Találkoztam a kerületi küldöttséggel, és felolvastam nekik a hit- és vallásszabadságról szóló törvényt, de ők azt mondták, a törvény itt nem érvényes, ebben a tartományban” – mondta Thong  a The Christian Today-nek.

„Azt mondták, a közösségben senki sem vallásos, és azzal, hogy keresztények lettünk, ártunk a nemzeti egységnek” – folytatta.

A nyomás ellenére a család nem tagadta meg hitét, és csatlakozott az államilag elismert Vietnámi Evangéliumi Egyházhoz. De a kálváriájuk itt nem ért véget.

A helyi közösség egy június 4-i gyűlésen megszavazta, hogy utasítsák ki a Thong, és velük együtt három másik családot a faluból. Azóta a keresztény családok nem részesülhetnek semmilyen közösségi szolgáltatásban, és nem kaphatnak meg olyan alapvető iratokat, mint például a születési anyakönyvi kivonat. Ráadásul a hatóságok figyelmeztették a helyi kereskedőket, hogy nem üzletelhetnek velük. ĺgy, ha venni, vagy eladni szeretnének valamit, a környező településekre kell utazniuk, ami akár órákba is telhet.

Bár az állam hivatalosan elismeri a Vietnámi Evangéliumi Egyházat, mégis bizalmatlan annak tagjaival szemben. A vietnámi Kommunista párt egyfajta fenyegetést, a nyugati országok helyi képviseletét látja bennük, ezért igyekeznek minél jobban visszaszorítani.

Vietnám a 19. helyen áll az Open Doors 50 elemből álló listáján, amely azokat az országokat tartalmazza, ahol a legnehezebb a keresztények élete.

Iratkozzon fel hírlevelünkre