Lángolt a veszprémi dicsőítők szíve a zenei workshopon

Április 22-én keresztény könnyűzenei workshopot tartottak a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán a Kovács K. Zoltán Alapítvány támogatásával. A Szentkirályszabadjai Református Gyülekezet helyi szervezőként hetekkel korábban meghívta a veszprémi térség keresztény közösségei gitáros zenekarainak zenészeit. Az eseményen köszöntőt mondott Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere, valamint Kovács-Pifka Péter, a Kovács K. Zoltán Alapítvány kurátora. A képzés a Sacro Song Projekt keresztény könnyűzenei oktatási anyagaira alapozva a résztvevőket arra hívta meg, hogy istendicséretük az eddiginél igényesebb lehessen. A Gável Gellért gitárművész és szakmai vezető által irányított előadói team tagjai (Mező Misi, Szabó Balázs, Gável András) a dicsőítés lelki, zenei és technikai hátteréről tartottak interaktív előadásokat. A pénteki képzés közös hangszerismeret-fejlesztéssel, gyakorlással és dicsőítéssel zárult.

A mintegy félszáz résztvevővel megvalósult program elején Hegedűs Barbara alpolgármester örömét fejezte ki a workshop miatt. Mint mondta: „Veszprém nagy feladat előtt áll. Azt vállaltuk, hogy 2023-ban Európa kulturális fővárosa leszünk. Ezért az a célunk, hogy egyrészt bemutassuk a veszprémi térség kulturális sokszínűségét, másrészt mutassuk meg Európának a hagyományainkat, a történelmünket és a kultúránkat. Ennek ma szintúgy a legfontosabb részei a kereszténység által őrzött értékeink. Veszprém ezidáig is fontosnak tartotta, hogy a kereszténység hitét és az abból születő kultúrát megjelenítse és képviselje akár európai szinten” – fejtette ki a 2023-ban kulturális főváros alpolgármestere.

Hegedűs Barbara hozzátette, hogy a fejlesztések mellett ugyanolyan fontos számukra, hogy a közösségeik is épüljenek, és ezáltal minden egyes ember sajátjának érezhesse, ami most Veszprémben történik. Ezért karolnak fel minden olyan kezdeményezést, amely erősítheti az itt élők közösségi kapcsolatait. „A mai keresztény könnyűzenei képzésnek és workshopnak is éppen emiatt örülünk.

Bízunk abban, hogy ez egy sorozatnak a kezdetét jelenti a térségünkben”

– fejezte ki reményét az alpolgármester, aki maga is szerelmese a keresztény könnyűzenének, hiszen mint mondta: „tizenéves koromban találkozhattam én is a keresztény könnyűzenével. Ez egy eszköz, amellyel jobban el lehet érni a fiatalok és az emberek szélesebb körét a hit üzenetével.

Ma erre az érzékenységre és üzenetre egyre nagyobb szüksége van az embereknek.”

Kovács-Pifka Péter alapítványi kurátor köszöntőjében azt mondta: „Amikor imádkozunk, kifejezzük a hálánkat vagy bűnbánatot gyakorolunk, de tudunk dicsőíteni is. A dicsőítéssel jellemzően kevesebb alkalommal élünk. Azért jók ezek a rendezvények, mert emlékeztetnek bennünket arra, hogy Isten dicsőítését ne hanyagoljuk el. Ennek talán a legmegfelelőbb, leghallhatóbb eszköze a közös zenélés és éneklés Istennek.”

A kurátor emlékeztetett:

A Kovács K. Zoltán Alapítvány a kezdetei óta hisz a keresztény könnyűzene missziós küldetésében, ezért karolta föl ezt a zenei megszólalást és annak képviselőit.

Hálát adok azért, hogy olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akiknek Isten dicsőítése fontos és az a szívükből jön. Remélem, hogy a maihoz hasonló képzések, a Jóisten dicsőítése és a keresztény könnyűzene népszerűsítése sokáig megmaradhatnak számunkra. Ezért kérem, hogy vigyék jó hírét a Kovács K. Zoltán Alapítványnak, ennek a képzésnek és a benne dolgozó kollégáimnak – mondta bizakodóan Kovács-Pifka Péter.

Szűcs László, a Szentkirályszabadjai Református Gyülekezet lelkipásztora az emmauszi tanítványok evangéliumi történetével érzékeltette a dicsőítés lényegét, amely a kapcsolatból ered Jézussal. A lelkész hőtérképes felvétellel vizsgálta a húsvéti eseményt. A tanítványok szeme előtt fel nem ismert, feltámadt Jézus az Írást magyarázó szavaira a tanítványok kezdetben „kék szíve” az emmauszi fogadóhoz közeledve pirossá változik át. „Nem hevült-e a szívünk az úton? Ezt a mondatot nekünk is fel kell tennünk, és a tanítványokhoz hasonlóan  el kell mondanunk mindenkinek az örömhírt.

Szűcs László szerint a dicsőítés szíve a felhevült szív. Ezt pedig csak a feltámadt Jézus jelenléte tudja kiváltani bennünk.

A köszöntőket és a lelki ráhangolódást az előadások követték a dicsőítő szívről és a dalszövegírásról, a helyes prozódia fontosságáról és a dalszerzésről, valamint a programozott dicsőítésről. A résztvevők közül többen felismerték, hogy az igényesség szempontjából mindig van mit fejleszteni a zenei megszólalásaik területén. A workshop végén, a közös dicsőítés konklúziójaként elhangzott: sokan eljöttek a veszprémi térségből, és lángoló szívvel térnek haza a közösségeikbe. Ahol ennyien akarnak igennel felelni Isten szeretet-tervére, ott bizonyosak lehetünk afelől, hogy ezek a kicsi lángok összeadódnak, és a lelki megújulás tábortűzének erejével képesek egyesülni.

 

Gável András: Amikor a rózsafüzért imádkozzuk, Jézus áll a középpontban.A képre kattintva galéria nyílik!

 

Keresztény könnyűzenei oktatási workshopot tartanak Veszprémben

Fotó: Gável András

Iratkozzon fel hírlevelünkre