„Újragombolt hagyomány”

Múzeumok éjszakája a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban is.

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom ebben az évben is csatlakozik a Múzeumok éjszakája elnevezésű országos eseménysorozathoz 2022. június 25-én. „Újragombolt hagyomány” – szól az esemény mottója. Ezen gondolatsor mentén tervezte meg a plébánia is az idei templomi programokat, amelyekkel az esti órákban az épületbe betérő érdeklődőket várják - tudatja közleményében a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia.

2022-ben Európai Örökség végjegyet kaptak a szlovákiai Gömör-vidék középkori templomainak freskói. A freskók jelentőségéről, védelmükről, valamint a bemutatásukra elkészített tervekről tart vetítettképes magyar nyelvű előadást Sonia Jelinková asszony, a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet igazgatója.

A 30 perc időtartamú előadás 19:00 órakor kezdődik az altemplomban.

19:45 órakor Mesél a templom – ezúttal a fővárosi fürdőkultúráról címmel tart előadást Dr. Szegedi Andrea turisztikai szakértő az altemplomban.

A templom majd 2000 éves története során nagyon sok eseményt élt át, nagyon sok híres személyt látott és fogadott. Ezekkel az eseményekkel, történelmi személyekkel köti össze az előadó székesfővárosunk fürdőkultúrájának történetét.

20:30 órakor érdekes kísérletbe kezdünk, amelyhez várjuk a látogatók csatlakozását!

„Újragombolt hagyomány” – Fókuszban a szószék a Belvárosi Főplébánia-templomban

Az esti órákban a feltemplomban lebonyolításra kerülő eseményeket, a hagyományok újragondolását mi a templomi szószék segítségével szeretnénk megvalósítani.

A Belvárosi Főplébánia-templom szószékét 1808-ban készítette Ungradt Lipót budai asztalosmester. A szószék „látta” Széchenyi István jelképes ravatalát 1860-ban, itt mondta el Hatala Péter pap a Szent László napi beszédét 1867-ben, a szószék részt vett az új főoltár megáldásán 1948. augusztus 15-én boldog Meszlényi Zoltán segédpüspök jelenlétében.

A szószék az utóbbi évtizedekben használaton kívül van. Ugyanakkor teljes megújuláson ment keresztül 2021-ben, amikor is Jeney Zoltán fa-restaurátor hat hónapi munkával felújította és konzerválta.

Ezen az estén a szószéket ismét használatba vesszük, és három beszéd fog elhangzani onnan.

20:30 órakor a szószékről elhangzik Mindszenty József esztergomi érsek, bíboros, hercegprímás azon beszéde, amely eredetileg 1948. augusztus 15-én hangzott el a templom melletti Március 15. téren.

A plébánia alapításának 900. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozat csúcspontja volt ez a főpásztori beszéd, amelyet most egy képzett és gyakorlott szónok (ún. toastmaster) ad elő a szószékről.

21:15 órakor a szószékről hangzanak el gróf Széchenyi István gondolatai a hagyományokról és a modernizációról. A Széchenyi Társaság szakértői által választott írást szintén egy képzett szónok olvassa fel.

Templomunk egyébként ezer szállal kapcsolódik Széchenyi Istvánhoz. Itt volt a pesti jelképes ravatala 1860-ban, amelyről így tudósított a korabeli sajtó:

Az országos gyászt sem lehetett megakadályozni. 1860. április 30-án Pesten nyolcvanezren mentek el a Magyar Tudományos Akadémia gyászünnepélyére a Belvárosi templomhoz, ahol Széchenyi jelképes koporsójánál báró Eötvös József tartott emlékbeszédet. A gyászmisét az a Scitovszky János esztergomi érsek mondta, aki 1857-ben – ugyanabban az évben, amikor Széchenyi visszatért a közéletbe – országos zarándoklatot vezetett Mariazellbe, s ezzel a hatalmas megmozdulással éppúgy a magyar kérdés megoldatlanságára hívta fel Európa figyelmét, mint majd Széchényi két év múlva a híres „sárga könyvben”, a Blickben.

22:00 órakor (utolsó beszédként) a szószékről hangzik el Dr. Hatala Péter pap beszéde.

Az eredeti beszédet 1867. június 30-án, a Szent László Társulat védőszentjének ünnepén mondta el a szószékről Dr. Hatala Péter.

155 évvel a beszéd elhangzása után örömmel hallgatjuk meg azt újra abban a tudatban, hogy Szent László király is velünk ünnepel. Csontereklyéje ugyanis 2006-tól a templom pasztofóriumában van elhelyezve.

Kiegészítő programként a templom Rózsakertjében tekinthető meg az Aquinói Szent Tamás Keresztény Közéleti Egyesület „Isten – Haza – Család” című fotókiállítása, valamint a templom barokk részében mutatkozik be a XVI. Ars Sacra Fesztivál, amelyet ebben az évben szeptember 17-25. között rendeznek meg.

A Múzeumok éjszakája templomi eseményei díjmentesen, előzetes regisztráció nélkül, járványügyi korlátozásoktól mentesen látogatható.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

További információk:
Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom
Aranyossy Mihály
telefon: 06-20-432-2589
e-mail: turizmus.belvarosiplebania@gmail.com

A címlapkép forrása: Facebook/Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom

Iratkozzon fel hírlevelünkre