Vakon a munka kapujában

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) új könyve joggal nevezhető hiánypótlónak. Miért? Nos, mert a látássérült emberek tanulási és munkavégzési képességeivel annyira nincsen tisztában a közvélemény, hogy sokkolóan hatnak azok az adatok, amelyeket a Vakon a munka kapujában című kiadványban olvashatunk – írja közleményében a VGYKE.

Sőt, gyaníthatóan még maguknak a látássérült embereknek is meglepőek lehetnek azok a tények, amelyeket az Esély a jövőre – Foglalkoztatás 2020-231 – elnevezésű projekt keretében gyűjtött össze a szerző, Gy. Dobos Mariann. Például, hogy 50 féle, FEOR-számmal beazonosított munkakört is elláttak és ellátnak látássérült munkavállalók.

Mára ugyanis az informatika lett a legújabb akadálymentesítési eszköz a látássérült emberek körében, és így teljesen új munkakörök jelentek meg a palettán.

A képszerkesztés és videókészítés kivételével jóformán minden informatikai feladat elvégezhető a képernyőolvasó, illetve a speciális nagyító programok segítségével. Fodor Ágnes elnök így foglalja össze a könyv üzenetét: „Bízunk abban, hogy pozitív megerősítést nyújtunk a munkáltatóknak ahhoz, hogy látássérült munkatársakat alkalmazzanak. Ezenkívül inspirációt adunk a látássérült embereknek pályaorientációjukhoz” – áll a VGYKE közleményében.

A kiadvány, melyet az EMMI is támogat, elektronikusan is elérhető az egyesület honlapján.

(MTI OS)

A címlapképen Gy. Dobos Mariann Vakon a munka kapujában című kiadványának borítóképe látható. Forrás: VGYKE

Iratkozzon fel hírlevelünkre