Diszkriminációval vádolnak egy női egyetemet

Aktivisták arra köteleznének egy virginiai női egyetemet, hogy nyissa meg a kapuit transznemű férfiak és magukat nembinárisnak valló fiatalok előtt. Szerintük ugyanis igazságtalan, hogy csak nők járhatnak az intézménybe.

Számos női főiskola felvételi eljárásában erőszakoltak ki változást az aktivisták az elmúlt években, így most már a transzneműek és a magukat nembinárisnak vallók is jelentkezhetnek az intézmények képzéseire. A Délnyugat-Virginia állambeli Hollins Egyetem 2019-ben döntött úgy, hogy az iskola jövője érdekében engedélyezik a férfinak született transznemű nők felvételét. A nőnek született transznemű férfiak és a nembináris fiatalok azonban nem tanulhatnak az intézményben. Az aktivisták ezért most az adófizetők által finanszírozott Nemzeti Közszolgálati Rádión (NPR) keresztül próbálnak nyomást gyakorolni az iskolára – írja a Breitbart. A rádió egyik műsorában fiatalok beszéltek arról, hogy diszkriminatívnak tartják az iskola szabályzatát, írja a V4NA hírügynökség.

„Személy szerint úgy gondolom, hogy elég sértő kizárni a nembináris embereket. Tudom, hogy történelmileg ez egy női főiskola, de sokan úgy tekintenek rá, mint egy menedékre a patriarchális struktúrák elől, és a nembináris emberek megérdemlik, hogy részesei legyenek ennek, mint bárki másnak.”

– mondta az iskola egyik tanulója, aki úgynevezett „genderqueer”.

A nyomásgyakorlás ellenére az egyetem egyelőre nem tervez változtatni a szabályzaton.

„Együttérzek velük, de mi egy női intézmény vagyunk. Nagyon nagyra értékelem, hogy a tanulók másra vágynak, de világosak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mi a küldetésünk. Az emberek egyébként is választhatnak, hogy hova menjenek egyetemre.”

– reagált a vitára Alexandra Trower, az intézmény igazgatótanácsának elnöke

A rádióműsor riportere felidézte, hogy az elmúlt években rengeteg olyan női főiskola szűnt meg, amely nem volt eléggé nyitott a változásra. Úgy gondolja, hogy a Hollins Egyetemre is ugyanez a sors várhat.

(V4NA)

Nyitókép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre