Kisült-e már a kalácsom – ünnepi ételötletek külföldről

ünnepi

Nekünk, magyaroknak a karácsonyhoz és az ünnepi vacsorához hozzátartozik a halászlé, a töltött káposzta, a bejgli, a különféle linzerek, diós, mákos és gesztenyés sütemények. Ezek elkészítési hagyománya minden családban más és más, ahogy az is, hogy ki mit eszik karácsonykor. Mégis egy idő után unalmassá válhat, hogy minden évben a jól megszokott recepteket készítjük el, és érdemes kipróbálni valami újat.

Izgalmas újítás lehet, ha a magyaros ételek közé megpróbálunk becsempészni valami különlegességet más nemzetek konyhájából. Bár sok hasonlóságot fedezhetünk fel a más keresztény kultúrájú országok karácsonyi menüsorában (gesztenyés sütemények, gyümölcskenyerek, halak fogyasztása), és már sok szokás beszivárgott külföldről (például a pulyka), még mindig érdekes lehet körülnézni, mit esznek ilyenkor más országokban.

A cikkben egy menüsort állítottunk össze, melynek a fogásai különböző országok karácsonyi asztaláról származnak. Érdemes közülük egyet-egyet kipróbálni, és esetleg beépíteni a karácsonyi vacsorába. Természetesen nem megfeledkezve saját, hagyományos ételeinkről sem.

Előétel: pirítós keksz Brazíliából

Előételnek egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető, elronthatatlan fogást választottunk. A brazil torradinhas (pirítóskenyér-falatok) többféle formában és ízesítéssel elképzelhető.

Nincs szükség másra, mint pár szelet szendvicskenyérre, olívaolajra, zöldfűszerekre és egy mézeskalács-szaggatóra. A szendvicskenyérből a mézeskalács-szaggatók segítségével formákat vágunk. Népszerű a csillag alakzat, de bármilyen más formát lehet választani. Az olajat összekeverjük a fűszerekkel, majd megkenjük vele a kenyérdarabokat (egyik ajánlott kombináció az olívaolaj-rozmaring-oregánó hármas). Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd betesszük a sütőbe, és addig sütjük míg ropogós nem lesz.

A kekszek mellé ehetünk különféle sajtokat, krémeket. Ha vendégváró falatokban gondolkodunk, sokkal egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető, mint egy pogácsa. Arra kell csak figyelni, hogy ha túl nagy formát választunk, vagy nem figyelünk oda a szaggatáskor, rengeteg levágott kenyérdarabot elpazarolhatunk. Az alábbi linken található néhány kép az inspirálódáshoz.

Leves: sütőben sült francia hagymaleves sajttal

Bár a franciák hagyományosan többnyire december 31-én esznek hagymalevest, karácsonykor is megtalálható az ünnepi asztalon egy tartalmasabb főétel előtt.

A hagymaleves már a római korban népszerű volt a kevésbé módos családok körében. Úgy is nevezték, hogy a szegények levese, mivel a hagyma könnyen és nagy mennyiségben termett. Egy 18. századi legendának köszönhetően azonban a hagymaleves Franciaország egyik tradicionális ételévé vált. XV. Lajos francia király egy vadászata során éjszaka megéhezett, és ekkor készíttette el magának a később ikonikussá vált levest hagymából, vajból és pezsgőből, mivel más nem volt kéznél.

A leves forradalmi, sütőben sült változatát a 19. századi Párizsban találták ki. A párizsi éttermesek az elkészült leves tetejére baguette-t tettek és megszórták sajttal, majd az egészet betették a sütőbe. ĺgy az étel sokkal táplálóbb lett az azt fogyasztó munkások számára.

A sütőben sült hagymaleves azóta is Párizs emblematikus étele. Az elkészítés sütéssel együtt kb. 1,5 órát vesz igénybe, a recept pedig itt olvasható.

Főétel: Wellington bélszín Gordon Ramsay módra

Az angol klasszikust egyre többen tűzik nálunk is a karácsonyi ünnepi menüre. A Wellington bélszín leveles tésztába göngyölt, gombás töltelékkel együtt sütött húsétel, amely azért is népszerű, mert a marhabélszínen kívül mással is meg lehet tölteni. Nem csak hússal vagy hallal, de akár egyszerűen zöldségekkel is. Méltán népszerű a Wellington szelet lazacos, illetve vegetáriánus változata is. A húsok közül pedig a szűzérme az egyik legnépszerűbb alternatív töltelék.

Egy hagyományos brit fogást pedig ki készíthetne el jobban, mint a konyha többszörös Michelin-csillagos ördöge, Gordon Ramsay.

Desszert: olasz panettone

A panettone már a legtöbb magyar ember számára sem ismeretlen. Ez a kúp alakú aszaltgyümölcsös kalács megtalálható a hazai boltok polcain is az ünnepi időszakban. A panettone eredetileg mazsolát, kandírozott citromot és narancsot tartalmazott, de ma már mindenféle változatban kapható. Az aszalt gyümölcsök mellett gyakori összetevő a marcipán és a mandula, de kapható már csokis panettone is.

A panettone eredetéhez kapcsolódóan egy kedves legenda is elterjedt az olaszok körében. A történet szerint a panettone receptje szenteste született, egy hercegi vacsora közepette. A herceg főszakácsa különleges desszerttel akarta meglepni az ünneplő vendégeket, a sütemény azonban odaégett. A szakács kétségbeesett, hogy nem tud mit feltálalni a vendégeknek, és a herceg megbünteti, amiért az ígért édesség nem kerül az asztalokra.

Végül egy mosogató fiú mentette meg a személyzetet a büntetéstől. A fiú az eredetileg tervezett desszert maradékából készített ünnepi édességet magának és a barátainak. A sütemény a maradék tésztából, mazsolából és kandírozott citrusfélékből állt. A szakács, jobb híján felszolgálta a fiú által készített desszertet a vendégeknek, akiknek nagyon ízlett a rögtönzött sütemény. ĺgy büntetés helyett jutalom ütötte a szakács markát, a panettone pedig hagyományos karácsonyi étellé vált.

A panettone nagyjából másfél óra alatt készül el, de egyes hagyományos olasz receptek elkészítése többnapos előkészületet igényel. Itt található egy egyszerűbb, magyar nyelvű recept.

Iratkozzon fel hírlevelünkre