Vargha Tamás: 35 ország 1400 katonája vesz részt a bakonykúti NATO-gyakorlaton

A háború nemcsak a pusztításról szól, hanem az életről is – ezt nevezte a Vigorous Warrior 24 és Clean Care 24 többnemzeti katona-egészségügyi gyakorlat egyik legfontosabb üzenetének a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a szerdai kiemelt látogatói napon. A NATO és egyben a világ legnagyobb, többnemzetiségű katona-egészségügyi gyakorlata zajlik a napokban a Magyar Honvédség bakonykúti gyakorlóterén, Fejér vármegyében.

Vargha Tamás elmondta: 35 ország 1400 katonája vesz részt a közös gyakorlaton, amelyre hosszú idő óta készültek, s amely azt is mutatja, “együtt erősek és erősebbek vagyunk”. Jelezte, hogy NATO-országok és partnerországok találkoztak a gyakorlótéren, és annak utolsó napján is azt bizonyítják: képesek életeket menteni.

Az államtitkár leszögezte: a háború arról szól, hogy ki tudja minél gyorsabban, minél több eszközét, harci technikáját, haditechnikáját megsemmisíteni az ellenségnek, miközben a katonák élete veszélyben van, többen sebesültek lesznek. Úgy vélte, ez a gyakorlat is bizonyítja, hogy a katonai egészségügyben dolgozók képesek életeket menteni, sebesülteket gyógyítani.

Vargha Tamás (középen) elmondta: idén 3. alkalommal ad otthont hazánk a Vigorous Warrior többnemzeti katona-egészségügyi gyakorlatnak. Forrás: Facebook/Vargha Tamás

Vargha Tamás hangsúlyozta: ezen képességek, mint a Magyar Honvédség Role 2-es szintű katonai kórháza a harctérhez közel is alkalmas arra, hogy a sebesült katonák 95 százalékát, vagy akár többet is megmentsen.

Az államtitkár a jelenlévőket angol nyelven köszöntve kiemelte:

válságos időszak a mostani, hiszen háború zajlik Európában, háború dúl mindenfelé a világban.

Megnyugtatónak nevezte ugyanakkor, hogy mennyi nemzet, partnerszervezet mozdult meg a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ felhívására.

Tóth Máté őrnagy, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ tagja a gyakorlatról kedden elmondta, 13 éve rendezték az első katona-egészségügyi gyakorlatukat 5 nemzet részvételével, most 33 nemzet van jelen.

Sérültet látnak el a Magyar Honvédség Role2 tábori kórházában a Vigorous Warrior (Erélyes harcos) 24 elnevezésű gyakorlaton a bakonykúti gyakorlótéren 2024. május 7-én. A NATO és egyben a világ legnagyobb, többnemzetiségű katona-egészségügyi gyakorlata zajlik a gyakorlótéren 33 nemzet részvételével. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Közölte, hogy mintegy ezer négyzetkilométeres területen szóródtak szét a különböző egységek és a gyakorlaton egy több tízezer fős hadtest egészségügyi biztosítását szimulálják, miközben egy hasonló képességekkel rendelkező, képzelt ellenséggel szemben kell helytállniuk.

Tóth Máté kiemelte, hogy a Magyar Honvédség Role 2-es moduláris, 50-60 fős személyzettel működő tábori kórházában – a harctérhez közel – már olyan ellátást kaphatnak a sebesültek, hogy onnan az Országos Mentőszolgálat segítségével az állami ellátóhelyekre szállíthatók. Ezzel kapcsolatban közölte: igyekeznek azt is modellezni, hogy egy-egy katasztrófahelyzetben a civil egészségügyben dolgozókat mennyire gyorsan és hatékonyan tudják bevonni az ellátásba, ezért az OMSZ mellett a Magyar Vöröskereszt és a Nemzeti Nyomozóiroda katasztrófák áldozatainak azonosítását végző egysége is jelen van.

(MTI)

Címlapkép: Sérültet szállítanak a Magyar Honvédség Role2 tábori kórházába a Vigorous Warrior 24 elnevezésű gyakorlaton a bakonykúti gyakorlótéren 2024. május 7-én. A legtöbb nemzet orvos-egészségügyi egységgel, tábori kórházakkal van jelen, de vannak olyan országok is, amelyek a tervezést, kielemzést végzik. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre