Egyetértés a közép-európai családpolitikában

Együttműködési megállapodást írt alá a poznań-i Család- és Társadalomtudományi Tanulmányok Intézete Alapítvány és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS). A megállapodás elsődleges célja, hogy elősegítse a két szervezet közötti tudásmegosztást és tudományos kutatói együttműködést  a családpolitika és a demográfia terén.

A két intézmény képviseletében Prof. Michał A. Michalski, a Család- és Társadalomtudományi Tanulmányok Intézete Alapítványának elnöke és Fűrész Tünde, a KINCS elnöke írta alá a megállapodást. A sajtótájékoztatón Dr. Beneda Attila, a családpolitikáért felelős helyettes államtitkár megnyitó beszédet mondott.

Beneda Attila a Kopp Mária Intézet és a lengyelországi Család- és Társadalomtudományi Tanulmányok Intézete Alapítvány közötti együttműködési megállapodás aláírásán elmondta, a két nép közös kihívásokkal küzd és ezekre közösen kell választ találniuk.

Szerinte a megállapodás azért fontos, mert a magyarok és a lengyelek hasonlóan élik, látják és érzik a mostani kihívásokat, köztük a demográfiaiakat.

Azt hangoztatta, hogy a magyar kormány elkötelezett a családok megerősítése mellett és azt vallja, hogy a család a nemzet legfontosabb építőköve. Az egyik legfontosabb kihívásnak azt nevezte, hogy a vágyott, tervezett gyermekek megszülethessenek. Hozzátette, a kormány igyekszik a gyerekvállalás elől minden akadályt elhárítani, és az ezt segítő döntések meghozatalában a tudománynak kiemelt szerepe van.

Együttműködési megállapodás (Fotó: Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért)

Fűrész Tünde az együttműködési megállapodás megkötésén (Fotó: Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért)

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke kiemelte, hogy a családtudományi kutatásokban való együttműködésről már több megállapodást kötöttek magyarországi egyetemekkel, legutóbb pedig a barcelonai egyetemmel. Közölte, Lengyelország és Magyarország régóta természetes szövetségesei egymásnak, évek óta konzultálnak kormányzati és szakmai szervezetekkel családpolitikai kérdésekről, és sokat tanulnak egymástól. Példaként említette a 25 év alatti fiatalok személyijövedelemadó-mentességét, melyet lengyel mintára januártól Magyarországon is bevezetnek.

Felhívta arra a figyelmet, hogy a magyar családpolitikának egyre több barátja van a világban és egyre többen érdeklődnek az eredményei iránt.

Ez utóbbira utalva azt emelte ki, hogy a KSH adatai szerint 2021 szeptemberében 1,79-re emelkedett a teljes termékenységi arányszám (közismertebb nevén a gyermekvállalási kedv), ami 2010 óta – amikor 1,25 volt – a legmagasabb havi adat. A biztató magyarországi demográfiai adatokat elemezve arra is kitért, hogy

a németországi Max Planck demográfiai intézet mérése szerint a koronavírus-járvány idején Magyarország volt az egyetlen európai ország, ahol nőtt a születések száma a 2016 és 2019 közötti, tehát a járvány előtti időszakhoz képest.

Ez azt mutatja, hogy miközben Európa legtöbb országában kevesebb gyermeket vállaltak, Magyarországon a célzott családpolitikai intézkedések hatására a járványhelyzet ellenére is több gyermek született – jelentette ki a KINCS elnöke.

Együttműködési megállapodás (Fotó: Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért)

Lengyel-magyar egyetértés a családtámogatásban (Fotó: Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért)

Michal A. Michalski, a poznani Család- és Társadalomtudományi Tanulmányok Intézete Alapítvány elnöke a megállapodást értékelve elmondta, hogy az együttműködés nemcsak azért fontos, mert különböző kutatási eredményekre felhívja a figyelmet, hanem azért is, mert annak köszönhetően exportálhatják családpolitikájukat mások felé. Közölte, várakozásai szerint számos intézet figyeli majd a közös tevékenységüket, ezért bízik abban, hogy más európai országokban is átveszik, bevezetik majd a bevált családpolitikai intézkedéseiket.

Forrás: Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért / MTI

 

Meg kell ismerni a nagycsaládosok szükségleteit

Meg kell ismerni a nagycsaládosok szükségleteit

3040 kisbabával több született tavaly, mint 2019-ben

Kiemelt képünk forrása Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért

Iratkozzon fel hírlevelünkre