Meg kell ismerni a nagycsaládosok szükségleteit

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) szerdán a sajtó jelenlétében szakmai együttműködési megállapodást írt alá.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke és Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke (Fotó: Tóth Gábor/Vasárnap.hu)

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke az eseményen beszámolt arról, hogy a magyar kormány 2010-ben hirdette meg azt a célkitűzését, hogy a nagycsalád vállalása ne jelentsen szegényedési kockázatot. Elmondta: az évek óta tartó családpolitika sikerességét mutatja, hogy a három vagy több gyermeket nevelő családok nettó jövedelme a 2010-es összeghez képest 88 százalékkal nőtt. Az egy, illetve két gyermeket nevelők esetében pedig ez a szám megközelíti a 60 százalékot.

Hangsúlyozta: egyre többen szeretnének nagycsaládot vállalni, mivel kutatásaik alapján a magyar fiatalok is három gyermekre vágynak. Felméréseik szerint a megkérdezettek háromnegyede egyetért abban is, hogy a nagycsaládosokat állami támogatásokkal kell segíteni.

Fűrész Tünde beszámolt arról is, hogy évek óta jó szakmai kapcsolatot tartanak fenn a Nagycsaládosok Országos Egyesületével. Javaslatukra került bevezetésre a négygyermekes családanyák szja-mentessége, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye, melynek eredményeként már 30 ezer, hétszemélyes autót vásároltak.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

Emlékeztetett rá, hogy korábban több egyetemmel és szervezettel kötöttek már együttműködési megállapodást, melyekkel közös kutatásokat is szerveznek, hogy megismerjék az emberek véleményét egy-egy családpolitikai intézkedésről.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke beszédében kiemelte, hogy a két szervezet között az évek során már komoly szakmai kapcsolat alakult ki – a most megkötött együttműködési megállapodás célja, hogy a nagycsaládosokat a lehető legeredményesebben tudják támogatni a gyermekvállalásban.

A mostani együttműködés azért is lehet eredményes, mert a Kopp Mária Intézet (KINCS) a kormányzat családpolitikájának szakmai elemzéseit végzi, míg a NOE az általa kapcsolatban álló 15 ezer magyar család tapasztalatait, javaslatait gyűjti össze.
A szervezetek együttműködése kulcsfontosságú, mert a hatékony kormányzati segítségnyújtáshoz ad támogatást.

Megszületett az együttműködési megállapodás a KINCS és a NOE között (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

 „Tudni kell, mire van szükségük az otthont kereső családoknak” – emelte ki Kardosné Gyurkó Katalin, aki végezetül örömmel számolt be arról, hogy mára a családbarát ország koncepciója széles körben támogatottá vált. A családosok együttműködésével és támogatásával egyúttal azt is hangsúlyozni szeretnék, hogy a nagycsalád nem öncélú, mert annak pozitív gazdasági hatásai vannak az egész országra nézve.

Tóth Gábor

 

Egyre több olyan élethelyzet van, ahol anyagilag is jobban megéri családosnak lenni! – Fűrész Tünde a Vasárnapnak

Európában nálunk nőttek legnagyobbat a gyermekvállalási mutatók

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre