Nógrádi György: Felbujtott tömeg tiltakozott a Capitolium előtt

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő lapunknak adott interjújában a szerdai washingtoni eseményeket – a Capitolium előtti tüntetést és a törvényhozás épületébe való betörést – az amerikai demokrácia szégyenének nevezte.

Nógrádi György megkeresésünkre úgy fogalmazott: a távozó elnököt támogató, Capitolium előtt zavargó tömeg fő mozgatója nyilvánvalóan az volt, hogy Donald Trump nem fogadta el választási vereségét. Az általa hangoztatott választási csalásokat azonban sehol nem tudta bizonyítani – szögezte le a szakértő.

Hozzátette: az Egyesült Államok társadalma nagyon megosztott. „Csak idő kérdése, hogy a fehérek kisebbségbe kerüljenek az afroamerikaiakkal, az ázsiaiakkal és a latinokkal szemben”, ugyanakkor a felvételeken az látható, hogy a tüntetők között szinte csak fehérek voltak.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a tömeget felbujtották – emelte ki Nógrádi György –, Donald Trump hiába csitította a tüntetőket, a tömeg ezt már nem hallotta meg. A szakértő úgy véli, hogy bár egyes tévécsatornák szerint Trump szerdai beszéde békés volt, ez nem felel meg a valóságnak. „Trump a kijelentéseivel azt sugallta a híveinek, hogy tüntetniük kell” – mondta.

„Az Amerikai Egyesült Államok százötven éves története alatt nem volt példa arra, ami szerdán történt: hogy betörjenek a Capitoliumba. Teljesen nyilvánvaló, hogy ezzel a tömeggel szemben fel kellett lépni: 54 letartóztatás, négy halott…

A világ egésze elítélte a tüntetést, mely szörnyen sokat ártott az Egyesült Államok nemzetközi hírnevének” – tette hozzá Nógrádi György.

Leszögezte: ami szerdán történt, az az amerikai demokrácia szégyene. Nyilvánvalónak tartja azt is, hogy január 20-a – azaz Joe Biden beiktatása – sem vet véget az ehhez hasonló megmozdulásoknak, noha az, hogy Georgia-ban mindkét helyet megszerezték a demokraták, azt jelenti, hogy a képviselőházban és a szenátusban is demokrata többség lesz – tehát Biden kényelmesen tud majd kormányozni.


Tóth Gábor

 

Forrnak az indulatok Amerikában, ostrom alatt állt a Capitolium

Kiemelt képünkön: Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megostromolja az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/FR159526 AP/Jose Luis Magana

Iratkozzon fel hírlevelünkre