Forrnak az indulatok Amerikában, ostrom alatt állt a törvényhozás épülete

Lezárták a washingtoni Capitoliumot, az amerikai törvényhozás épületét a Trump-párti tüntetők ostroma miatt. A képviselőház és a szenátus ülését is fel kellett függeszteni, több televízió szerint a hatóságok könnygázt is bevetettek a több száz, a jelenlegi amerikai elnököt támogató tüntető ellen. Egy Trump-párti tüntető életét vesztette, miután mellbe lőttek, és több rendőr is megsebesült. Donald Trump arra szólította fel híveit a Twitteren, hogy békésen tüntessenek. Cikkünk folyamatosan frissül.

Forrnak az indulatok Amerikában, miután Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök szerdán Washingtonban összegyűlt hívei előtt kijelentette, soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Trump ismét az általa többször hangoztatott, széles körben elkövetett választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus két házának együttes ülésén.

– Soha nem adjuk fel, soha nem ismerjük el a vereséget – hangoztatta a Fehér Ház közelében található Ellipse parkban tartott megmozduláson. – Megállítjuk a lopást – jelentette ki Trump a szerinte elcsalt választásra utalva. Az amerikai elnök állítása szerint százezrek vettek részt a Mentsd meg Amerikát nevű megmozduláson. A tüntetés résztvevői a kongresszus együttes ülése ellen tiltakoztak, amelyen várhatóan megerősítik Joe Biden novemberi elnökválasztáson aratott győzelmét.

Donald Trump beszédében felszólította alelnökét, Mike Pince-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus rendkívüli ülésén. A leköszönő elnök gyengéknek nevezte a republikánus képviselőket. – Ha Mike Pince helyesen jár el, megnyerjük a választásokat – mondta az elnök Washingtonban összegyűlt hívei előtt. – Ha nem ezt teszi, szomorú lesz ez a nap az országunknak – tette hozzá, sejtetve, hogy kételkedik a helyettese magatartásában. Pence ugyanakkor nem sokkal később kijelentette:

nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan elutasítsa az elektori szavazatok kihirdetését.

A hivatalban lévő alelnök elnököl a képviselőház és a szenátus együttes ülésén, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát. A levezető elnök szerepe szigorúan protokoláris. Biden a nap folyamán derűlátóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a két demokrata párti jelölt valószínű győzelmével a Georgia állambeli pótválasztáson az amerikai szövetségi szenátus is a demokraták ellenőrzése alá kerül. – Az amerikai nép tetteket és egységet követel. Bizakodóbb vagyok, mint valaha, hogy mindkettőt tudjuk majd biztosítani – mondta. A két szenátusi helyért szoros a küzdelem, a szavazatszámlálás még nem zárult le. Biden ismét kijelentette, hogy kész mindkét párttal együttműködni, hogy nagyszerű dolgokat érhessenek el az amerikai nemzet számára.

Később lezárták a washingtoni Capitoliumot, az amerikai törvényhozás épületét a Trump-párti tüntetők ostroma miatt. A képviselőház és a szenátus ülését, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát, felfüggesztették. A képviselőket a rendőrség kíséri ki az épületből. A televíziók értesülése szerint a hatóságok könnygázt vetettek be az erőszakot alkalmazó, az elnököt támogató több száz tüntető ellen, és a rend fenntartása érdekében erősítést kértek. Washington polgármestere helyi idő szerint délután 6 órától kijárási tilalmat rendelt el.

Donald Trump arra szólította fel híveit a Twitteren, hogy békésen tüntessenek.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Muriel Bowser, a főváros demokrata párti polgármestere az amerikai nemzeti gárda mozgósítását kérte a Capitoliumot ostromló Trump-párti tüntetőkkel szemben – közölte az MSNBC amerikai hírtelevízió szerdán. A Fehér Ház időközben közölte, hogy a nemzeti gárda mellett más szövetségi biztonsági szolgálatokat is mozgósítanak Washingtonban. Maryland és Virginia is bejelentette, hogy katonákat küldenek rendfenntartásra a fővárosba.

– Az amerikai Capitoliumnál zajló tüntetés Amerikától idegen, azonnal véget kell neki vetni – jelentette ki a Fox News konzervatív hírtelevíziónak adott interjújában Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője helyi idő szerint szerda délután. Elmondta, a Capitolium rendőrségének tagjaival van, és hallotta a rádiójukon, hogy 10-15 perccel korábban lövések dördültek. Hozzátette a Fox News nyilvánossága előtt, hogy beszélt Trumppal, és sürgette őt, adjon ki nyilatkozatot a tüntetők lecsillapítása érdekében. Trump ezt követően adott ki egy Twitter-üzenetet, amelyben békés tüntetésre szólította őket.

– Egy nőt meglőttek a washingtoni Capitolium épületében szerdán a Donald Trump elnököt támogató tüntetők behatolása közben

– jelentette az AP amerikai hírügynökség. Egyelőre nem világos, hogy a nőt milyen körülmények között érte lövés, és hogy milyen állapotban van. A CNN hírtelevízió azt jelentette, hogy a nőt mellbe lőtték. A beszámoló szerint a parlamenti épület ostroma közben több rendőr is megsebesült, s közülük legalább egyet kórházba kellett szállítani. A helyzet a hírtévé szerint teljesen kaotikus a Capitoliumban.

Az üléseket közvetítő C-Span felvételeket mutatott könnygáz használatáról a képviselőház üléstermében. A még az épületben maradt képviselőket felkérték, hogy vegyék fel az ülések alatt tárolt gázmaszkokat.

– Példátlan támadás alatt áll az amerikai demokrácia – jelentette ki Joe Biden megválasztott amerikai elnök helyi idő szerint szerda este. Biden hangsúlyozta: Donald Trump hivatalban lévő elnöknek kamerák elé kell állnia, és fel kell szólítania híveit a washingtoni Capitolium zendüléssel határos ostromának azonnali beszüntetésére.

Az amerikai szövetségi szenátus vita nélkül elutasította csütörtök hajnalban Donald Trump elnök híveinek kifogását

az elnökválasztás pennsylvaniai eredményének hitelesítése ellen. Az államban Joe Biden demokrata párti jelölt győzött az elektori szavazatok és a helyi hitelesítés szerint. A szövetségi felsőház 92:7 arányban utasította el a kifogást. A szavazást késleltette, hogy a hivatalából távozó elnököt támogató tüntetők egy csoportja szerdán este erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe. A hatóságok négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és biztonságosnak nyilvánították az épületet. A szavazás után Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti többségének vezetője a teremben kijelentette:

nem számít arra, hogy lesz több szavazás elektori szavazatok elleni kifogásról.

Egy másik állam is volt, amelynek választási eredménye ellen több republikánus párti kongresszusi tag kifogást emelt: Arizona, de ezt a kifogást már mindkét házban leszavazták. McConnell bejelentése azt jelenti az AP hírügynökség szerint, hogy ha a képviselőház – amelyben a demokraták vannak többségben – szintén leszavazza a pennsylvaniai eredmény kifogásolását, akkor a kongresszus ezzel befejezi Biden győzelmének hitelesítését.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke bejelentette, hogy a kongresszus folytatni fogja az elektori szavazatok hitelesítését, amit félbe kellett szakítani. – Teljesíteni fogjuk célunkat – fogalmazott. Eközben a rendőrség szóvivője azt közölte, hogy a nő, akit az erőszakos behatolás közben mellbe lőttek, életét vesztette. Az ügyben vizsgálat indult.

A helyszín közelében két feltételezett robbanóeszközt találtak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint.

Donald Trump a legfrissebb Twitter-üzenetében kiváló hazafiaknak nevezte a demonstrálókat. Mike Pence alelnök később elítélte az erőszakot, amely szerinte soha nem vezethet győzelemre, illetve a munka folytatására szólított fel. George W. Bush volt republikánus amerikai elnök is elítélte a történteket. „Visszataszító és szívszorító látvány volt. Banánköztársaságokban vonják így kétségbe a választási eredményeket, nem a mi demokratikus országunkban” – írta. Mitt Romney republikánus szenátor, egykori elnökjelölt pedig úgy vélekedett, az erőszak egy önző ember sértett büszkeségének, illetve az általa szándékosan félreinformált emberek dühének következménye.

Barack Obama korábbi demokrata párti elnök hangsúlyozta, hatalmas gyalázatként és szégyenként fog bevonulni ez a nap az ország történelmébe, az erőszakot pedig a jelenlegi elnök szította a választási eredménnyel kapcsolatos alaptalan hazugságaival. Hasonlóan nyilatkozott Bill Clinton volt elnök is, aki szerint Trump gyújtotta be a példa nélküli megmozdulás tüzét. Stephanie Grisham, a first lady, Melania Trump kabinetfőnöke a zavargások miatt bejelentette azonnali hatályú lemondását.

A washingtoni eseményekkel párhuzamosan több más városban is tüntettek Trump hívei szerte az Egyesült Államokban, például Atlantában és Salemben.

A Facebook és a Youtube internetes portálok törölték a Trump által feltöltött videót, amelyben távozásra szólította fel a támogatóit a Capitoliumról, mivel úgy ítélték, hogy abban hamis állítások hangzottak el a választások tisztaságával kapcsolatban. A Twitter pedig 12 órára zárolta Trump fiókját, miután szerdán három bejegyzésének törlését is kezdeményezték amiatt, hogy erőszakra buzdíthatnak.

Trump arra kérte szerdai videoüzenetében a washingtoni Capitoliumot korábban megostromló támogatóit, hogy hagyják el a területet, és menjenek haza békében.

– Tudom, hogy fáj, tudom, hogy bánt, a választást ellopták tőlünk, földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk, ezt mindenki tudja, különösen a másik oldal. De most haza kell mennetek, békére van szükségünk, törvényre és rendre van szükségünk – hangsúlyozta Trump a Twitteren közzétett felvételen. – Csalás történt, de nem játszhatunk ezen emberek kezére (…) tudom, hogyan éreztek, de menjetek haza békében – mondta.

A Twitter azt közölte, korlátozza azon bejegyzések elérését, amelyek erőszakra buzdíthatnak, ezeket sem megosztani, sem kedvelni nem lehet. Ezek közé sorolták Trump említett videoüzenetét is.

MTI

(Kiemelt képünkön: Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja a rendőrkordont áttörve megpróbál behatolni az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. Fotó: MTI/AP/John Minchillo)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre