A Dal 2022 produkcióit kizárólag élő zenével hallhatjuk majd

Az immár tizenegyedik évadához ért dalválasztó válogatóiba ismét negyven dal jut be. Az eddig megszokotthoz képest újdonságnak számít majd, hogy 2022-ben először lesz élő a zenei kíséret az elhangzó produkciók esetében. A Dal 2022-be is legfeljebb háromperces, magyar nyelvű dalokat várnak, amelyek idén március 30. előtt nem hangzottak el és nem kerültek kereskedelmi forgalomba.

Még bizonyára jól emlékszünk A Dal korábbi adásaira, amikor nem egészen egy évvel ezelőtt közösen szoríthattunk Jota sikeres továbbjutásáért. Andelic Jonathan Áldom című keresztény, dicsőítő éneke – a közönség szavazatainak, összefogásának és nem utolsósorban hitvallásának köszönhetően – egészen a döntőig jutott, ami szép eredménynek mondható. Az akusztikus produkciók között azonban a legjobbként végzett.

Hogy idén hallhatunk-e majd Istent dicsérő muzsikát, azt még nem tudhatjuk, mindössze bizakodhatunk benne. Ám akárki is versenyezteti meg majd istenes szerzeményét, számolnia kell azzal, hogy a zenei kíséret minden esetben élő lesz. Tegyük hozzá, nekünk is izgalmasabb műsor ígérkezik, hiszen a közösen előadott zenei produkció sokkal több színt képes felmutatni, mint a „konzerv anyagokkal” elkészített. Talán Jota élő zenei előadása is messze jobb hangulatú volt az összes egyéb performansznál.

„Eddig félplayback produkciókat láthatott a közönség A Dalban, a zene felvételről ment. A Dal 2022-ben mind a hét élő adásban eredeti hangszereléssel, élő zenével hangzanak el a dalok, amihez szükség esetén session zenészeket biztosítunk. Az elődöntő dalai akusztikus formában versenyeznek, a döntőben az MR Szimfonikusok harmincfős csapata kíséri a produkciókat” – mondta Medveczky Balázs, a Duna Televízió csatornaigazgatója az M1 kedd délelőtti műsorában.

Mint kifejtette: A Dal 2022. január 29-én indul, válogatóból négy adás lesz, majd a két elődöntőt követi március 12-én a döntő. Medveczky Balázs szólt arról is, hogy a zsűri tagjait később jelentik be. A végső győztes tízmillió forintot fordíthat produkciója fejlesztésére, és egy tízdalos nagylemezt készíthet. A legjobb négy további három tagja öt-öt milliót kap produkciója fejlesztésére, a nyolcas döntő maradék négy előadója pedig egy-egy milliót. Idén is odaítélik a legjobb dalszövegíró, valamint a legjobb akusztikus produkció díját.

via MTI

 

 

Vége a Dalnak – megvan az év dala

Szabadságharc, ha forr a dalom Istenért

A kiemelt képen: Andelic Jonathan Jota a Dal 2021 válogató műsorában. Fotó: MTVA/Kaszner Nikolett

Iratkozzon fel hírlevelünkre!