Szabadságharc, ha forr a dalom Istenért

A Dal 2021 döntőjéig jutott a keresztény zene. Az előadó nem, ám Isten dicsérete mindenképpen győzött.

Andelic Jonathan Jota a Dal 2021 válogató műsorában

Andelic Jonathan énekével és hitvallásával a keresztény könnyűzene a hazai popszakma látóterébe került. Nem mintha nem létezne már vagy fél évszázada a műfaj, de efféle direkt világi és szakmai megmérettetésen eleddig nem esett át. Most megtört a jég. Ám a verseny valójában nem is az előadóról, hanem arról szólt, akiről az előadó énekelt.

Az Áldom című dal hitvallásra és állásfoglalásra késztette a zsűri tagjait, az előadót és a közönséget egyaránt. A küldetése abban állt, hogy Istent állítsa a középpontba. Főműsoridőben.

Bizonyára sokan nem csak a zenei produkció milyensége miatt segítették tovább fordulóról fordulóra a dicsőítő projektet. Egyértelmű szempont volt számukra, hogy odaálljanak a mellé az Isten mellé, aki az életüket, döntéseiket mindennap meghatározza.

Ilyen értelemben a Dal 2021 szabad szemmel nem látható valódi győztese nem a Kaukázus, nem a zsűri által legjobbnak ítélt Bari Laci, de még csak nem is Jota, illetve az ő menedzsmentje, hanem Isten egy személyben és minden felett.

A keresztény dal országos méretű hitvallássá lett. Maga mögött hagyta a nemzeti érzület rozészínű, női erőtől duzzadó dalát, a metálvillások táborát, és sok más, igen remek színvonalú alkotást.

A hazai popszakma csendes forradalmát láthattuk, és a szellemi harcban mindenki eldönthette, melyik oldalra kíván állni. Az üzenet elvárta a dalt előadó énekestől, hogy minden színpadi produkcióban, azt követő interjúban vagy videó üzenetben meghaljon önmagának, és csak Istenről tegyen ezáltal tanúbizonyságot. És még ha ez a meghalás akár lehetett volna olykor intenzívebb és explicitebb is, mégis a végeredmény, hogy Isten győzött.

Ha Jota bekerül a legjobb négy közé, a zsűri szakmai ítélete alapján, minden bizonnyal az ő dalát tudhatnánk most az év szerzeményének. Ám Isten bizonyosan nem engedte, hogy sokak hitvallása egy énekes győzelmében oldódjon fel, elveszítve a mennyei orientációt. Így Jézus neve a dalválasztó show során mindvégig magasra emelten tündökölt.

A dal az Istennel élt élet igazi szabadságáról üzent. A dalok mögötti szellemi küzdelem valóságos szabadságharc lett. Istendicséretté, ahol már semmi sem rólunk szólt, hanem egyedül Isten nagyságáról.

Gável András 

 

 

Ettől még jobb magyarnak érezném magam

Iratkozzon fel hírlevelünkre