Az amerikaiak lehetnek felelősek az augusztusi kabuli robbantásért

Kabul reptér forrás: Wikipedia

Az amerikai hadsereg az éj leple alatt, titokban vonult ki a börtönből, ahonnan később könnyűszerrel megszökött az augusztusi öngyilkos merénylő és több száz terrorista.

Ahogy annak idején többen is megírták, hogy az augusztus 26-i kabuli nemzetközi reptéri robbantásért – amely csaknem kétszáz ember, köztük amerikai katonák halálát okozta – felelős öngyilkos merénylő, Abdul Rehman Al-Loghri az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet tagja, és a robbantás előtt nem sokkal a tálibok szabadították ki a Bagram reptéren található Parwan börtönből. A börtön rabjai között több száz terrorista volt: tálibok, valamint az ISIS és az al-Kaida terrorszervezetek tagjai.

Nemrég azonban az amerikai Frontpage Mag az Associated Press egy július 6-i cikkére hivatkozva (amely bőven a támadás előtt íródott) felvetette, hogy a tömeggyilkos terrorista kiszabadulásáért az amerikai vezetést kellene felelősségre vonni.

Az Associated Press cikke szerint ugyanis az amerikai csapatok július 5-én, húszéves ottlétük után, az éj leple alatt, titokban vonultak ki a börtönből, és hagyták magukra a börtön afgán vezetőit.

Az amerikai lap szerint „az Egyesült Államok hadserege közel húsz év után, az éj leple alatt lekapcsolta a villanyt és kisurrant az afganisztáni Bagram reptérről, anélkül, hogy értesítette volna a bázis új, afgán parancsnokát, aki csak két órával később vett tudomást az amerikaiak távozásáról”.

Mir Asadullah Kohistani generális, Bagram új parancsnoka a következőt mondta:

„Hallottuk a pletykákat, hogy az amerikaiak elhagyták Bagramot, (…) és végül, reggel hét órakor egyértelművé vált, hogy valóban elmentek.”

Az ameriakai kivonulás után a fent említett börtönben több száz terrorista fogoly maradt szinte őrizetlenül, és augusztusban, miután a tálibok átvették a hatalmat, gond nélkül kiszabadították társaikat, akik szabadon garázdálkodtak és ártatlan embereket gyilkoltak.

A Frontpage Mag szerint az új fejlemények tekintetében egyértelmű, hogy a reptéri mészárlás megelőzhető lett volna, és „közvetlen következménye volt annak, hogy Biden emberei hiányosan tervezték meg a kivonulást Afganisztánból”.

Az újság szerint „ha Mark Milley tábornok és a többi »felvilágosult« katonai vezető kevesebb időt szentelt volna a kritikai rasszelmélet (Critical Race Theory) alkalmazásának a hadseregen belül, és annak, hogy Trump támogatóit eltávolítsák, talán rájöttek volna, mennyire ostoba ötlet az éj leple alatt kisurranni Bagramból”. A konzervatív lap szerint a bázist használhatták volna akár az amerikaiak biztonságos kimenekítésére is, ami a kabuli reptéren keresztül szintén nem ment zökkenőmentesen.

Mark Milley a támadás után bejelentette, hogy az al-Kaida vagy az ISIS várhatóan újjá fog szerveződni a következő években, és most az a feladat vár a hadseregre, hogy megvédjék az Egyesült Államokat a terrorszervezetekkel szemben. A konzervatív lap szerint azonban a júliusi akcióban, majd az augusztusi merénylet után Milley elbukott, mint védelmező, és ahelyett, hogy kiváló stratégaként ünnepeltetné magát, le kéne mondania posztjáról, és átadni a helyét olyasvalakinek, aki valóban képes lehet megvédeni az embereket.

Forrás: Frontpage Mag

Iratkozzon fel hírlevelünkre