Viszlát készpénz?

Áttörést hozott a készpénzmentes fizetés népszerűségének növekedésében a koronavírus-járvány a régióban, az emberek fele ugyanis gyakrabban használ kártyát vagy egyéb digitális megoldást a pandémia óta - tájékoztatta a Nézőpont Intézet legújabb kutatása eredményéről kedden az MTI-t.

Az öt közép-kelet-európai országban – Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában – a megkérdezettek 83 százaléka jelezte, hogy örül a készpénzmentes fizetési lehetőségek terjedésének. Minden második megkérdezett válaszolt úgy, hogy ha csak teheti, készpénzmentesen fizet, vagyis kifejezetten kerüli a bankjegyek használatát.

A listavezető ország ebből a szempontból Szlovénia, ahol minden ötödik válaszadó, ha rajta múlna, teljesen megszabadulna a készpénztől, és 60 százaléka törekszik is arra, hogy ne használjon készpénzt. A V4-ek körében és Szlovéniában a megkérdezettek több mint 80 százaléka egyetértett abban, hogy a készpénznél sokkal kényelmesebbek a készpénzmentes megoldások, emellett szinte ugyanennyien biztonságosabbnak is tartják az elektronikus fizetést. A megkérdezettek többsége valamennyi országban támogatná, hogy kötelezzék a kereskedőket valamilyen készpénzmentes fizetési lehetőség biztosítására.

Magyarországon az idén január 1-től az online kasszával rendelkező kereskedőknek biztosítaniuk kell legalább egyféle elektronikus fizetést – emlékeztettek a közleményben. A hazai megkérdezettek többsége azonban ezt a kötelezettséget még jobban kiterjesztené, és valamennyi kereskedő számára előírná – tették hozzá.
A felmérés alapján nincs olyan terület, ahol nem használnák szívesen az emberek a bankkártyát. Az élelmiszervásárlás és házhozszállítás mellett a szerelők, valamint a háznál dolgozó szolgáltatók ügyfelei között is többségben vannak azok, akik igényelnék a kártyás vagy egyéb digitális fizetési lehetőséget.

A készpénz visszaszorulásának az öt ország megkérdezettjeinek mindössze 22 százaléka nem örül. A legtöbben Magyarországon siratják a készpénzt, de itt is csupán a válaszadók nagyjából harmada tartozik ebbe a körbe; a megkérdezettek 24 százaléka pedig inkább teljesen megszabadulna a bankjegyektől.

A kutatásból az is kiderült, hogy a készpénzhez ragaszkodás egyik lehetséges motivációja az adóelkerülés. Emellett az életkor is fontos befolyásoló tényező: az idősebbek körében, valamennyi országban 30 százalék feletti a kizárólag készpénzt használók aránya. Az iskolázottság szintén gátat jelenthet a készpénzmentes, digitális fizetési megoldásokra való áttérésben, Magyarországon például az alapfokú iskolai végzettségűek fele kizárólag készpénzt használ – hívta fel a figyelmet a Nézőpont Intézet.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!