Hímnemű nevet is viselhetnek a cseh nők

Megváltozik a cseh női nevek rendszere. A cseh nők elhagyhatják nevükből az „-ová” végződést, így a jövőben választhatnak, hogy családnevük nőnemű, vagy hímnemű végződését tüntetik fel a hivatalos iratokban.

Az erről szóló törvényt csütörtökön írta alá Milos Zeman cseh elnök. A törvényjavaslatot korábban a cseh törvényhozás mindkét háza túlnyomó többséggel jóváhagyta.

Korábban a szláv nyelvű országokban bevett gyakorlat szerint a cseh nőknek férjük családnevének felvételekor hozzá kellett tenniük az „-ová” toldalékot. Például, ha egy nő férjét Nováknak hívják, akkor a felesége és a lányai neve automatikusan Novákovára módosul. Viszont az utóbbi években mindez egyre nagyobb ellenállásba ütközött. Helena Válková igazságügyi miniszter, a mostani szabályozás kezdeményezője például a nemek közötti egyenlőtlenségnek minősítette a gyakorlatot.

Mindemellett az „-ová” végződés nem fog egyhamar eltűnni a cseh szóhasználatból, nem utolsósorban azért, mert sok nő ragaszkodik hozzá. Sőt, a toldalékot a külföldi neveknél is kiteszik, így például Angela Merkel német kancellárt az újságokban Angela Merkelovának tüntetik fel.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre!