Franciaország kivonja katonai kontingense mintegy felét a Száhel-övezetből

Franciaország kivonja katonai kontingense mintegy felét a Száhel-övezetből - jelentette be pénteken Emmanuel Macron francia államfő.

Macron szerint az afrikai térségben iszlamisták ellen harcoló, jelenleg valamivel több mint ötezer fős kontingenst 2500-3000 főre csökkentik. A francia elnök a Száhel-övezet vezetőivel tartott virtuális konferenciát követően beszélt erről. Mint mondta, Franciaország a következő hetekben átszervezi katonai jelenlétét a nyugat-afrikai régióban. Kiemelte, hogy erre a szélsőségesek ellen elért sikerek és a fenyegetés jellegének megváltozása nyújtottak lehetőséget.

A csapatkivonással kapcsolatban azonban nem említett pontos ütemtervet.

A francia elnök június 10-én jelentette be, hogy június 30-án véget ér a Barkhane nevet viselő művelet. Mint azt akkor elmondta, a francia csaptok egy átfogó nemzetközi együttműködés keretében továbbra is jelen lesznek a térségben. Hírügynökségek ezzel összefüggésben megjegyezték, hogy Párizs az ENSZ több mint hatvan ország résztvételével zajló mali (MINUSMA) missziójának kiszélesítésében remélkedik.
Maliban, illetve térségében több iszlamista terrorszervezet garázdálkodik, egyesek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, mások az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak fogadtak hűséget. Az ENSZ mali békefenntartó missziójának kontingense mellett a Barkhane fedőnevű művelet keretében francia katonák is állomásoznak az országban, ennek ellenére nem ér véget a régiót sújtó vérontás.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Iratkozzon fel hírlevelünkre