Itt meghallgathatjuk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus régi-új himnuszát

1938-as budapesti eucharisztikus kongresszus himnusza új hangszerelést kapott Pejtsik Péter keze nyomán. Bangha Béla SJ által megírt szerzeményt Nagy Bogi, Czinke Máté és Dánielfy Gergő énekelte el fel. Hallgassa meg ön is az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszát!

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) himnuszának bemutatóján Erdő Péter bíboros úgy fogalmazott: a „Győzelemről énekeljen napkelet és napnyugat” kezdetű himnuszt „ahol magyar ember él a világban, mindenhol ismerik, tudják és szeretik”. Példaként említette, hogy 2019 júniusában Csíksomlyón, a pápai misén százezer ember énekelte fejből, valamennyi versszakával. Ezért döntött úgy a püspöki kar, hogy amit lehet, megőriznek a himnuszból. Megmaradt a Bangha Béla jezsuita szerzetes által írt szöveg, de új, „modern zenei köntöst” kapott az ének – mondta a bíboros, aki reményét fejezte ki, hogy a „régi-új himnusz” eljut minden nemzedék szívéhez.

A himnuszt producerként jegyző Kovács Ákos Kossuth-díjas zeneszerző, énekes ismertette: hét különböző variációban vették fel az éneket, van angol és magyar nyelvű, csak hangszeres változat, illetve az eredeti kotta alapján is előadják.

Az 1938-as dal többeket megihletett, mire a hivatalos verzió nyilvánosságra kerülhetett Ákos és Pejtsik Péter laborjából. Számos alkotó jelentetett meg az eucharisztikus kongresszus tematikáját hordozó saját komponálású művet. Ez nagyban köszönhető az MKPK által korábban kiírt zenei pályázatnak is.

Az eddig megjelent, kongresszus ihlette – nem egy esetben főleg könnyűzenei – darabok után olyan próbálkozással is szembe találhattuk magunkat, amely mögött a hazai egyházzenész világ széles, határokon is átnyúló összefogása áll. A Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész köré csoportosuló alkotói és előadói team tagjai – összesen 52 fő, az 52. kongresszus számára rímelve – egyáltalán nem nevezhetők egyszerű „falusi kántoroknak”, sokkal inkább „egyházzenei krémnek”. A megjelent mű Bangha Béla jezsuita atya és Koudela Géza atya énekét dolgozza fel, amely a harmincas évek valódi korrajzának tekinthető. A lenyomat mai adaptálása stílushű: a hagyomány tiszteletét és az eredeti mű autentikus tolmácsolását helyezte a fókuszba kiváló minőségben.

Zsuffa Tünde: 1938-ban a Jézus iránti szeretetét és hűségét mutatta meg a magyarság

Tele van az élet jóval, csak tartsd nyitva a szemed! – Papp János színművész a Vasárnapnak

Forrassz eggyé békességben minden… egyházi zenészt!

Kiemelt képünk forrása www.iec2020.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre